Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Raspisana tjeralica za Zoranom Mamićem, Zdravko Mamić na ispitivanju u Livnu

12.05.2021. 11:30


Hrvatska policija raspisala je u srijedu tjeralicu za odbjeglim bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem, nakon što se u ponedjeljak do ponoći nije javio na izdržavanje zatvorske kazne, dok istovremeno njegova brata Zdravka tužitelji u Livnu ispituju o optužbama koje je prijavio Uskoku.
Policija je na tjeralici, uz osobne podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za tjeralicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zlouporabe položaja i ovlasti, davanja mita i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u BiH, trebali bi uskoro biti objavljeni i na Europskom uhidbenom nalogu kojeg raspisuje Županijski sud u Zagrebu.
''Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u BiH zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko BiH odbije izručenje, Mamić će ostati na slobodi u BiH do njegovog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici onda po Europskom uhidbenom nalogu'', pojasnio je ranije glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda suda Krešimir Devčić.


Zastara za Zorana Mamića nakon 15 godina
Dodao je da Zoran Mamić, za slučaj da ne dođe do njegovog uhićenja, ne može napustiti prostor BiH do zastare izvršenja kazne zatvora.
Zastara izvršenja za kaznu na koju je osuđen Zoran Mamić nastupa nakon 15 godina, što znači da će bivši trener Dinama morati ostati u BiH do ožujka 2036. godine. 
Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar koji se u ponedjeljak do ponoći prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.
Bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu određeno da se u zatvor u Remetincu mora javiti 26. svibnja. Vrbanović na ovu odluku ima pravo žalbe, a u roku od tri dana može i podnijeti molbu za odgodom izdržavanja zatvorske kazne.
Prvookrivljeni Zdravko Mamić ranije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.


Ispitivanje Zdravka Mamića u Livnu
Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.
Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.
Zdravka Mamića u srijedu u kantonalnom tužiteljstvu u Livnu ispituju o optužbama, među ostalim i na račun sudaca koje je u listopadu dostavio Uskoku na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu.
Ispitivanje se provodi putem tzv. međunarodne pravne pomoći što znači da sve, prema unaprijed poslanim pitanjima hrvatskog Uskoka, vodi tužitelj iz BiH.
Zdravko Mamić je u kantonalno tužiteljstvo u Livnu u pratnji svojih odvjetnika Veljka Miljevića i Zdravka Rajića došao oko 11 sati, a novinarima tada nije davao izjave.