Suradnja poduzetnika i HAMAG-BICRO-a dinamizirat će razvoj grada i županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ispred zadarskog centra upriličeno uručenje sporazuma
Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti programe HAMAG - BICRA, koji je ključna Vladina institucija za podršku poduzetnicima. Jednim sinergijskim efektom želimo uključiti i poduzetničke potporne institucije i izgraditi sustav savjetodavnih usluga, koji će poduzetnicima omogućiti da budu još uspješniji, rekao je Bobetko
Marin GOSPIĆ
Svi zadovoljni novom suradnjom

Član uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG - BICRO) Ante - Janko Bobetko, jučer je ispred novog Centra za kreativne industrije na Relji ravnateljici Centra Katarini Colić svečano uručio sporazum o suradnji Zadarske županije i HAMAG-BICRO-a. Nazočili su predstavnici Grada i Županije, vodstvo Cerntra za kreativne industrije, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, član uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko, te predstavnici Gospodarske i Obrtničke komore Zadarske županije.

Inkubator za IT i audiovizualnu industriju

Centar za kreativne industrije namijenjen je prvenstveno poduzetnicima iz IT sektora, te kreativnim tvrtkama specijaliziranima za audio i vizualna rješenja.
- Ustanova INOVAcija nositelj je ovog projekta vrijednog 30 milijuna kuna, za koji smo od Europske unije za potrebe njegove provedbe dobili 20 milijuna kuna, a od Zadarske županije 8 milijuna kuna. Ovo je specijalizirani poduzetnički inkubator za IT i audiovizualnu industriju. Ovaj tjedan izlazi i javni poziv za zakup poduzetničkih prostora u Centru. Ovim sporazumom te otvaranjem ureda HAMAG-BICRO-a u prostorijama Centra za kreativne industrije, Zadarska županija stvara poticajni poduzetnički ekosustav i potiče mikro, male i srednje poduzetništvo u županiji, rekla je ravnateljica Centra za kreativne industrije Katarina Colić.
Gradonačelnik Dukić istaknuo je napore koje gradska uprava kontinuirano ulaže u razvoj poduzetničke klime, te njegovanje znanja i interesa učenika i studenata, kroz stipendije i potpore izvannastavnim aktivnostima.
- Kao i ovaj Centar i novi specijalizirani poduzetnički inkubator, čija će gradnja na Bilom Brigu početi za nekoliko dana, dokaz je potrebe razvoja ovakvih centara i pružanja kontinuirane potpore poduzetnicima u gradu i županiji. Ovim smo posljednjim ulaganjima napravili veliki korak prema razvoju inovacija i digitalnog društva, te otvaranju novih radnih mjesta, kao i ulaganju u tvrtke s novim konceptima i idejama, koje se brzo prilagođavaju potrebama međunarodnog tržišta. Do sada smo rekonstruirali inkubator na Bokanjcu, uredili Coin Zadar, te inkubator na sveučilišnom kampusu, čime smo stvorili čvrste temelje za razvoj startupova. Kroz stipendiranje decifitarnih zanimanja kontinuirano podupiremo učenike i studente, razvijamo centre izvrstnosti u STEM područjima, te širimo sadržaje izvannastavnih aktivnosti, rekao je Dukić.

60 milijuna kuna za ulaganja u poduzetništvo

Župan Login podsjetio je na velika ulaganja koja je lokalna samouprava realizirala u ovom izrazito teškom i gospodarski neizvjesnom poslovnom razdoblju.
- Moram reći da je ovo treći objekt ovakve namjene koji smo napravili u županiji. U ponedjeljak smo bili u Biogradu na Moru, gdje smo vidjeli kako je unatoč tome što je centar otvoren prije oko pet mjeseci, interes poduzetnika višestruko veći od kapaciteta centra, što nas izuzetno veseli. S ulaganjima u centar u Poličniku, ove smo godine izdvojili 60 milijuna kuna za ulaganja u poduzetništvo, istaknuo je župan Longin.
Član uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko, predstavio je programe i napore koji će se ulagati za unaprjeđenje poduzetničke klime u gradu i županiji.
- Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti programe HAMAG-BICRO-a, koji je ključna Vladina institucija za podršku poduzetnicima. Cilj i želja nam je pružiti kompletnu uslugu, od razvoja ideje, do njezine realizacije i izlaska na tržište. Jednim sinergijskim efektom želimo uključiti i poduzetničke potporne institucije i izgraditi sustav savjetodavnih usluga, koji će poduzetnicima omogućiti da budu još uspješniji. Naglasak je ipak, na razvoju dodatnih kompetencija, kako bi zadarski poduzetnici bili što uspješniji i što kompetentniji, rekao je Bobetko.

Razvoj poduzetništva i zelenih industrija

Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknuo je kako je upravo razvoj poduzetništva i zelene industrije u središtu programske perspektive Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
- Ovom prigodom želim čestitati svim uključenima na potpisivanju sporazuma, kojim je Zadar dobio ispostavu jedne od najvažnijih poduzetničkih potpornih institucija u zemlji. U sklopu nove programske perspektive Europske unije značajna će sredstva biti alocirana upravo za razvoj poduzetništva, naročito za unaprjeđenje zelenih tvrtki i poduzeća koje vode mladi. Nadamo se da će suradnja poduzetnika i HAMAG-BICRO-a dovesti do većeg broja europskih projekata i većeg plasmana financijskih instrumenata prema poduzetnicima, što će dinamizirati bolji razvoj grada i županije. U sklopu nove programske perspektive Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, naglasak će biti upravo na razvoju poduzetništva. Unutar tog programa, oko 1,7 milijardi eura će se uložiti za razvoj pametne Europe, zaključio je Erlić.

Veliki planovi

Osim uspješne suradnje sa zadarskim poduzetnicima, iz Centra za kreativne industrije se nadaju kako će u doglednom razdoblju moći realizirati i suradnju sa strukovnim školama iz Zadra, čiji bi učenici u prostorijama koje su smještene u podrumu Centra, a koje su namijenjene za tonska i videosnimanja, kroz praktičan rad učili i razvijali kreativne vještine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno