Učenici proželi tradicionalne tehnike svojom kreativnošću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
ART Izložba učenika dizajna tekstila Škole primijenjene umjetnosti i dizajna
Pod vodstvom mentorica, profesorica Kate Prskalo, Ivane Vitlov i Dunje Dopuđa, nastali su radovi različitog karaktera koji su dio malih projekata i nastavnih tema odrađenih na predmetima struke: projektiranje, tehnike tkanja i modno crtanje i slikanje
Vedran SITNICA
Profesorica Ivana Vitlov, učenice Nina Komać i Marija Kičić te profesorica Kata Prskalo

Srebrne torbe s vunenim dodatkom, majice s licima žena-insekta, veliki format ručno tiskane tkanine, kombinacija tehnika inspirirana svemirom...; neki su od najzanimljivijih predmeta izloženih ovih dana u Gradskoj knjižnici na Izložbi učenika dizajna tekstila Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
Pod vodstvom mentorica, profesorica Kate Prskalo, Ivane Vitlov i Dunje Dopuđa, nastali su radovi različitog karaktera koji su dio malih projekata i nastavnih tema odrađenih na predmetima struke: projektiranje, tehnike tkanja i modno crtanje i slikanje.
U školi su četiri tkalačka stana na kojima učenici mogu učiti tradicionalne tehnike, a uz zadatke svojih profesorica, kao i uz vlastitu kreativnost, čine ih živima, modernima, funkcionalnima...
- Na prvu učenici možda ne prihvate tradicionalne tehnike, ali kad vide što se sve može s njima napraviti, žele učiti i počnu guštati u tome. Dizajn tekstila mogu koristiti svugdje, i u grafici, i u umjetnosti, dizajnu..., kaže profesorica Vitlov.

Zanimljiv i zahtjevan rad

Na izložbi je nekoliko segmenata - geometrija koncem tehnika veza, tapiserije uklopljene u torbe, zatim radovi kao rezultat jedne veće nastavne cijeline insprirane svemirom.
- Učenici su prvo nacrtali skice, a potom prema skicama stvarali rad kombinacijom tehnika - akrila i stvaranja struktura, bilo filcom, pređom, vezenjem, kazala je profesorica Prskalo.
Jedan od radova u toj cijelini je rad učenice Marije Kičić.
- Bio je jako zanimljiv i zahtjevan rad. Više puta mi je došlo da odustanem, ali znala sam da će se na kraju trud isplatiti kad završim. I tako i je, kazala je Marija koja planira upisati Grafički fakultet te ostati u svijetu umjetnosti.
Za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar Marija kaže da je uvijek zanimljiva te da profesori pred njih stavljaju neočekivane izazove. Marija je, između ostalog, napravila i vrlo zanimljiv rad tzv. Crueline sestre u tehnici kolaž s tekstilom.
Nadalje, zanimljiv je i ručni tisak na tkanini velikog formata, a na samoj izložbi u Gradskoj knjižnici možda i najviše pažnje plijene majice na lutkama s printom slika učenica škole, na temu insekti i žensko lice. Jednu od njih je napravila maturantica Nina Komać, također autorica većeg broja radova s izložbe.

Umjetnost u funkciji odjeće

- Najviše sam uživala u procesu nastajanja majice jer se to najviše veže za modni dizajn koji me najviše i zanima. Pritom umjetnost stavljamo u funkciju odjeće. Kad sam upisala ovu školu, nisam ni znala da me to zanima, ali našla sam se u dizajnu. Škola je odlična za svakog tko ima iti malo veze s umjetnošću, rekla je Nina koja planira nastaviti školovanje u modnom dizajnu. U slobodno vrijeme kod kuće, kaže Nina, također crta, dizajnira i u tome gušta.
Radove na izložbi su radili učenici drugih, trećih i četvrtih razreda smjera dizajna tekstila, a osim Nine i Marije, najveći doprinos dali su: Anastasia Gredičak, Edon Havziu i Sara Milak.
- Na ovaj način zaključujemo jedno poglavlje u njihovim životima, te njihov odlazak iz škole s nadom da će i dalje raditi na sebi i ostati u svijetu dizajna, poručile su za kraj njihove profesorice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno