Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar ima svijetlu, zelenu budućnost

12.05.2021. 08:30


U sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane, financiranog sredstvima EU iz kohezijskog fonda, jučer je upriličeno potpisivanje Ugovora.
Naime, po provedenom postupku javne nabave njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH & Co. KG odabrana je za izvođača radova na tom kapitalnom infrastrukturnom projektu izgradnje. U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i devet potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te obuhvaća 112 ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323.379.614,98 kuna. Ukupan zbroj do sada potpisanih ugovora u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane, uključujući predmetni Ugovor, iznosi 613.671.123,05 kuna.
Potpisivanje ugovora održano je u Maloj vijećnici Grada Zadra, a u skladu s epidemiološkim mjerama, nakon potpisa Ugovora, organizirana je konferencija za novinare kod mjesne lučice u Diklu.


Urbana područja
– Projekt aglomeracije je ogroman i složen posao, radi se o projektu stoljeća za koji je trebalo vremena da bi se došlo do ovog trenutka. Posao je ubuhvatio EU procedure, dokumentaciju, natječaje i na koncu izvedbu. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali traži do kraja ozbiljnost, znanje i koordinaciju kako bismo završili u rokovima i kako spada. Ovaj projekt ne obuhvaća samo ovih 112 gradskih ulica, ukupno ulazimo u preko 317 ulica, cijeli jedan godišnji proračun grada i to nikako nije šala niti se događa samo od sebe, istaknuo je gradonačelnik Dukić dodajući kako je interes Grada prići svakom stanovniku, omogućiti svima komunalnu infrastrukturu.
– Sva ta komunalna infrastruktura bit će praćena boljom cestovnom infrastrukturom, nogostupima, naravno rasvjetom i svim popratnim elementima. Svi obodni kvartovi izvan samog centra Zadra postat će ono što i trebaju postati – urbana područja. Krajnji je cilj čitave aglomeracije zatvoriti 3500 crnih jama. Kad ih zatvorimo, pokrivenost komunalne infrastrukture bit će 95 posto. Zatim, uz zatvaranje odlagališta Dikla iduće godine i uređenje novih javnih zelenih površina, Zadar ima svijetlu, zelenu budućnost, naglasio je gradonačelnik zahvalivši svim suradnicima koji su dali svoj obol u mnogim uspješnim projektima usprkos elementarnim nepogodama.
Direktor tvrtke Odvodnja Grgo Peronja je naglasio kako je riječ o najvećem poslu u sklopu ove aglomeracije.


Očuvanje prirodnih resursa
– Aglomeracija će donijeti velik napredak svim onim dijelovima grada kuda se bude razvijala, zaključio je Peronja prisjetivši se studije o kvaliteti mora iz 1988. prema čijim je rezultatima Zadar spadao među crne točke, dok se, kako kaže, danas dičimo najboljim rezultatima mjerenja kvalitete mora na Jadranu. Nada se da će tako i ostati, a ovaj je projekt zalog upravo takvom stanju.
Ovaj su projekt potpome Hrvatske vode, stoga je direktor te tvrtke Zoran Đuroković naglasio kako je riječ o više od 100 km novih kanalizacijskih konektora, više od 40 km vodoopskrbnih cijevi, dok će se na sustav odvodnje priključiti 14 tisuća stanovnika koji do sada nisu imali tu mogućnost.
Zamjenik njemačkog veleposlanika, Harald Seibel naglasio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja njemačke tvrtke s dugogodišnjim iskustvom, kao i važnost zaštite okoliša.
Ministar Ćorić istaknuo je zadovoljstvo i iskazao potporu pozdravljajući konačno rješenje ovog problema za Diklo i za ostale kvartove obuhvaćene projektom.




Bez odvodnje nema ni turizma
– U ovom trenutku preko 60 potpisanih projekata u vrijednosti oko 25 milijardi kuna jamči s jedne strane rješenje problema vodno-komunalne infrastrukture za građane i građanke ne samo Zadra i Zadarske županije, nego i najvećeg dijela Hrvatske. Također, osigurava poboljšanje kvalitete života u tom segmentu te zaštitu okoliša i očuvanje prirodnih resursa koji je Hrvatskoj neizmjerno bitan s obzirom na našu opredijeljenost na turizam kao vrlo važnu gospodarsku granu, rekao je Ćorić čestitavši zaslužnima, a posebice je istaknuo podršku lokalne samouprave na čelu s gradonačelnikom Dukićem i županom Božidarom Longinom koji je, pak, kazao kako je naša infrastruktura temelj našeg gospodarstva, pogotovo kad znamo da je turizam njegova najjača grana.
– Bez odvodnje i čistog Jadranskog mora nema ni turizma. Danas smo, i s ovim projektom, na najboljem putu prema tom čistom moru, poručio je Longin.
Na konferenciji su još sudjelovali direktor tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG Ludwig Pfeiffer, zamjenik gradonačelnika Ante Babić te pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.


Šesnaest gradskih četvrti
Ovim projektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti: Arbanasi, Bili brig, Brodarica, Crvene kuće, Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac, Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac, Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino i Petrčane.


Što će se raditi
U okviru izvođenja ovih radova provest će se i sanacija sustava odvodnje metodama bez raskopavanja u duljini od 1.500 metara s rekonstrukcijom/ sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka, rekonstrukcija sustava odvodnje zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1.286 metara s rekonstrukcijom/ sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka te rekonstrukcije 865 metara tlačnog cjevovoda, nadogradnja CS Borik sa cjelovitom automatikom, izvedba spojnog cjevovoda UPOV Borik – UPOV Centar – 1.854 m gravitacijskih cjevovoda, 1.021 m tlačnih cjevovoda i dvije crpne stanice te neizbježne rekonstrukcije sustava vodoopskrbe uslijed proširenja sustava odvodnje grada Zadra – 21.476 m vodoopskrbnih cjevovoda i 1.720 priključaka na vodoopskrbu.