Paljuvski učenici više neće morati putovati u školu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
paljuv_novigrad
Paljuvska škola ima dvije učionice koje se mogu pregraditi u četiri

Prekjučer je obavljen tehnički pregled novoizgrađenog školskog objekta u Paljuvu te se uskoro može očekivati i dobivanje uporabne dozvole.
Naime, napokon je "sve na svojem mjestu" - okoliš je uređen, a i asfaltirana je prilazna cesta.
Iako je bilo najavljivano da će se to dogoditi još prošle godine, sada je izvjesno da će četrdesetak paljuvskih učenika, uzrasta od 1. do 4. razreda osnovne škole, koji svakodnevno putuju u Novigrad, ujesen prvi put nakon 18 godina napokon nastavu pohađati u svojem mjestu.
Naime, stara zgrada područne škole u Paljuvu devastirana je tijekom Domovniskog rata. Njene su ruševine ukonjene početkom prosinca 2006. godine, nakon čega je na istom je mjestu započela izgradnja novog školskog objekta.
Projekt ukupno vrijedi 3,1 milijun kuna te se u većem dijelu (2,25 milijuna kuna) financira preko programa CEB V (50 posto sredstava Državnog proračuna, a 50 posto sredstva Banke Vijeća Europe). Općina Novigrad imala je obvezu sufinancirati gradnju sa 17 posto prvotno procijenjene vrijednosti objekta od 2,5 milijuna kuna. No, na traženje Općine Novigrad škola u određenoj mjeri odstupa od standarda Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te njena vrijednost u konačnici iznosi 3,1 milijun kuna, a razliku je platila Općina.
Riječ je o tomu da je Ministarstvo predlagalo objekt s jednom učionicom, dok su se novigradski općinari zalagali za proširenje na dvije učionice koje se mogu pregraditi u četiri. Time se htjelo omogućiti da škola može poslužiti i za društvena događanja. Isto tako, ako jednog dana broj paljuvske djece, školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, bude zahtijevao organizaciju nastave u četiri odjeljenja, neće se morati ići u proširenje objekta. Osim mogućnosti pregrađivanja u četiri učionice, Područna škola u Paljuvu ima i kabinete za likovni i tjelesni odgoj te stan za učitelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno