Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HSS, SDP i HNS u koaliciji s nezavisnim Vidučićem

Autor: Nives Rogoznica

11.06.2009. 22:00
HSS, SDP i HNS u koaliciji s nezavisnim Vidučićem


Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Ante Vodopija (SDP), a za potpredsjednika nezavisni Ante Vidučić, no prema koalicijskom sporazumu oni će nakon dvije godine zamijeniti mjesta


Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Sali održana je u srijedu 10. lipnja. Dva mandata iz kvote HSS-a koje, zbog obnašanja nespojivih dužnosti općinskog načelnika i njegovog zamjenika, nisu mogli preuzeti Zoran Morović (HSS) i Ivan Orlić (nestranački) preuzeli su Šime Dunatov i Srećko Milić. Dunatov je, inače, bio trinaesti, a Milić deseti na koalicijskog listi.
Zoran Morović je, podsjećamo, u prvom krugu izabran za načelnika kao kandidat koalicije HSS-SDP-HNS, dok je Ivan Orlić njegov zamjenik. Lista koalicije HSS-SDP-HNS, nositelj koje je bio Morović, a na kojoj je drugi bio Orlić, osvojila je šest mandata. Isto toliko mandata osvojio je i HDZ, dok je jedan mandat osvojio Ante Vidučić sa svojom Nezavisnom listom.
Kako bi osigurali većinu u Općinskom vijeću HSS, SDP i HNS sklopili su koalicijski sporazum s nezavisnim Vidučićem.
U konačnici, kao vijećnici prisegnuli su HDZ-ovci Marino Buturić, Vladimir Šarunić, Marijan Crvarić, Boris Bukulin, Krešimir Dominis i Zvonimir Kaleb, Šime Dunatov koji je u Vijeće je ušao umjesto načelnika Morovića, Srećko Milić koji je ušao umjesto zamjenika načelnika Ivana Orlića, HSS-ovac Miljenko Stipanov, SDP-ovci i Rajka Petešić i Ante Vodopija, HNS-ovac Marin Odvitović i nezavisni Ante Vidučić. Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je SDP-ovac Vodopija, dok je za potpredsjednika izabran nezavisni Vidučić.
– Koalicijski sporazum predviđa da nakon dvije godine predsjednik i potpredsjednik Vijeća zamijene mjesto kako bi Ante Vidučić dalje obnašao dužnost predsjednika Vijeća, izvijestio je načelnik Zoran Morović, napominjući kako će na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća biti predložene izmjene i dopune Statuta Općine Sali prema kojima će biti uvedeno i mjesto drugog potpredsjednika Vijeća, te kako bi predsjednik i potpredsjednici primali naknadu pri čemu će naknada potpredsjednika iznositi 80% od naknade predsjednika Vijeća koja je do sada bila 1.700 kuna.
Morović je pojasnio kako je, s obzirom na ukidanje Poglavarstva, ovo neophodno kako bi zajedno s načelnikom i zamjenikom načelnika predsjednik i potpredsjednici Vijeća činili operativno tijelo koje će voditi Općinu sljedeće četiri godine.
– Trenutno sagledavamo stanje koje je ostavila bivša vlast. Najveći problem s kojim smo suočeni je taj što je bivša vlast ostavila obveze u visini od 6, 5 milijuna kuna, tako da se bavimo točnim utvrđivanjem porijekla obveza i time da što prije nađemo rješenja za sanaciju tih dugovanja. Drugi korak kojeg poduzimamo ima za cilj čim prije staviti u funkciju Prostorni plan. Taj je plan, uz dosta pogrešaka,  nedavno usvojila bivša vlast i sada ispitujemo načine kako da ga doradimo i dopunimo kako bi olakšali ljudima proceduru ishođenja građevinskih dozvola i da konačno temeljem Prostornog plana, posredstvom komunalnog doprinosa, krene punjenje proračuna, kazao je načelnik Morović.
N.ROGOZNICA
 
— Slika
Općinsko vijeće Sali konstituirano je u srijedu