Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Norveška – najveći donator Zadarske županije

Autor: Z L

11.06.2009. 22:00
Norveška – najveći donator Zadarske županije


Župan Stipe Zrilić je u srijedu sa suradnicima u nastupni posjet primio veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Terjea Haugea i službenike Ministarstva vanjskih poslova Norveške Nilsa Ragnara Kamsvaga, zamjenika generalnog direktora, te Olava Reinertsena, višeg savjetnika.
Nakon što je gostima kazao osnovne informacije o županiji, župan Stipe Zrilić naglasio je da je na području Zadarske županije u tijeku registracija pomorskog dobra, projekta koji dijelom u suradnji s Državnom geodetskom upravom sufinancira norveška vlada. Zahvalivši na toj pomoći, ali i na velikim sredstvima uloženima u razminiranje na području Hrvatske, župan Zrilić istaknuo je kako je na područjima Zadarske županije preostalo još razminirati 70 kilometara četvornih minskoga prostora te da bi bio zahvalan norveškoj vladi kad bi se ta pomoć kroz aktivnost Norveške narodne pomoći (NPA) nastavila i dalje. Naime, norveška vlada je, kako je istaknuo NJ.E. Terje Hauge, u projekte razminiranja na području Hrvatske uložila 100 milijuna kuna, što ih čini najvećih investitorima u području razminiranja. Najveći dio tih sredstava uložen je u Zadarskoj županiji, što čini 50 posto svih uloženih donatorskih sredstava na našem području.
Župan Stipe Zrilić još je dodao da je na području Zadarske županije još uvijek mali broj norveških turista, ali da se od prošle godine njihov broj znatno povećava. Također je izrazio želju za uspostavom zračne linije s Oslom.
U sklopu posjeta Zadarskoj županije norveška delegacija posjetit će područje Grada Benkovca gdje je i sjedište Norveške norodne pomoći (NPA), organizacije koja realizira projekt razminiranja.