Od posebne skrbi do ulaska u krug naprednih

Slika korisnika admin
galovac_0609
Velimir BRKIĆ
Radove asfaltiranja kod mjesnog groblja izvode Županijske ceste

Groblja su ogledalo duše svakog grada ili naselja kao i kulture njegovih žitelja. I općinska vlast u Galovcu je u skladu s Planom razvoja infrastrukture poduzela važne korake kako i ovo područje ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj. Na županijskog cesti Ž6044 Galovac - Prkos - Škabrnja na 250-metarskoj dionici kod Mjesnog groblja Galovac postavljen je posljednji sloj asfalta.

Radove je izvela zadarska tvrtka Ceste zadarske županije d.o.o. Završetkom asfaltiranja glavne ceste pomalo se zaokružuje priča o Mjesnom groblju Galovac.

 Hortikulturna rješenja

- Mjesno groblje je smješteno u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Crkvine iz 6. stoljeća na izlazu iz naselja prema Škabrnji s kamenim ostacima ranokršćanske sakralne arhitekture, kao i one iz starohrvatskog vremena. Sveobuhvatnim proširenjem i uređenjem s monumentalnim spomenikom Oltar Galovca izgrađena je i suvremena mrtvačnica, uz koju se pod stručnim nadzorom formiraju park i aleje, govori načelnik Slavko Šare, dodajući kako zahvaljujući razumijevanju Vlade RH i resornih ministarstava Galovac ulazi u krug naprednih sredina, kada su pogrebni obredi u pitanju. Štoviše, skorašnjim potpunim hortikulturnim rješenjima galovačko groblje će biti jedno od najljepših i najurednijih groblja duž cijele županije, posebice svojom lokacijom i arhitektonskim rješenjem.

Na groblju, tamo gdje sve završava, gdje se zaustavlja vrijeme i gdje caruju smiraj i spokoj, od opeka prolaznog života gradimo vječni dom, svoju kuću zavazda. Svaki dan po jednu ili više njih pomalo ugrađujemo u buduću nastambu mira i radosti. Satkane su od ljubavi prema živim ljudima.

Moderno zdanje mrtvačnice

- Čak i treća generacija raseljenih Galovčana pokazuje interes za mjestom rođenja njihovih djedova. Pa bila to i samo kupnja grobnica na novouređenom mjesnom groblju. Štoviše, mnogi uspješni gospodarstvenici i poduzetnici podrijetlom iz Galovca žele pomoći. Primjerice, poznatom zadarskom ugostitelju Nikoli Stilinoviću zvanom Lika, vlasnik zadarske diskoteke City klub Forum, majka je podrijetlom iz Galovca. Bio je to tek povod da donira desetak mediteranskih stabala za parkovno-memorijalni plato te kompletnu, suvremenu klimatizaciju za našu novu mrtvačnicu. Što će to značiti prigodom ispraćaja pokojnika nepotrebno je i govoriti, kaže Šare koji pritom želi animirati sve Galovčane i sve ljude dobrog i plemenitog srca da svojim znanjem i svekolikoj drugoj pomoći budu svojevrsni kotačić u idućem četverogodišnjem projektu nazvanom "Ravnokotarski Galovac urbani i poželjni za život".

- Moderno zdanje galovačke mrtvačnice, sa svim popratnim sadržajima i infrastrukturom, izgledom i funkcijom postaje primjereno i najvećim gradovima. Stvoreni su uvjeti za dostojan ispraćaj dragih. No, da groblje zaista bude mjesto mira, trebat će se zauzeti i oko njegova upravljanja, ali i organizacije sprovoda, zaključio je Slavko Šare.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno