Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Sedamdeset specijalizanata “lovi” 11 radnih mjesta

Autor:

11.06.2009. 22:00


Odjel kirurgije se nedavno našao u situaciji da je nekolicina kirurga napustila bolnicu, nekoliko je specijalizanata nakon ispunjenog staža prešlo na druga radna mjesta pa je bolnica bila primorana od Ministarstva zatražiti dopuštenje za prijevremenom objavom natječaja za specijalizante kirurgije


Dovoljan broj i kvaliteta stručnih kadrova važan su faktor uspješnosti bilo koje gospodarske grane, poduzeća ili djelatnosti. Pritom je nevažno je li riječ o profitnoj ili neprofitnoj djelatnosti, a mnogi će se složiti da je pored svih proizvodnih poduzeća, stručnost osoblja možda najbitnija u zdravstvenom sektoru. Riječ je, dakako, o zdravstvenim ustanovama poput bolnica ili privatnih klinika gdje su kadrovi vrlo često u veoma nezavidnom položaju, jer njihova kvaliteta nije samo pitanje uspješnosti pojedine ustanove, ona nerijetko odlučuje o sudbini ljudskog života. Razlog je to zbog kojega zadarska Opća bolnica konstantno radi na optimizaciji kadrova, odnosno usklađivanju njihove strukture s potrebama, a sve to u nastojanju za dosegom što kvalitetnije razine.
Medicinsko osoblje čini većinu
Kako doznajemo u razgovoru s dr. Darijem Nakićem, vršiteljem dužnosti ravnatelja Opće bolnice Zadar, čak 75 posto ukupnih kadrova zadarske bolnice čini medicinsko osoblje, što je, kako sam kaže, vrlo dobar omjer.
– Mogu reći da je omjer između naših mogućnosti i potreba zadovoljavajući, a to znači da nemamo višak kadrova, no ipak nemamo ni manjak. Iako ponekad postoji veći pritisak na određenim područjima u odnosu na neka druga. No, kada se se osvrnemo na prilike u Hrvatskoj, mislim da je situacija kod nas dosta dobra, kazao je dr. Nakić, napomenuvši da je, stoga, iskoristivost kadrova zadovoljavajuća, no ipak naglašava da s obzirom na količinu posla zadarska bolnica dosta premašuje limit troškova propisan od strane Ministarstva.
Što se tiče spomenutih, “opterećenih”, područja, dr. Nakić, spominje Odjel kirurgije, koji se nedavno našao u situaciji da je nekolicina kirurga napustila bolnicu, nekoliko je specijalizanata nakon ispunjenog staža prešlo na druga radna mjesta, poput privatnih klinika, zbog čega je bolnica bila primorana od Ministarstva zatražiti dopuštenje za prijevremenom objavom natječaja za specijalizante kirurgije.
Podsjetimo stoga da je prije dva tjedna bolnica raspisala natječaj za jedanaest novih specijalizacija, no čak mjesec dana prije toga raspisan je natječaj za troje specijalizanata kirurgije.
– Imali smo problem s kirurgijom pa smo zamolili Ministarstvo da natječaj za specijalizante kirurgije objavimo prije, tako da je troje primljenih specijalizanata počelo raditi već u od 1. svibnja. Tako će u ljetnim mjesecima, kada je veća potreba za kirurzima, oni biti spremni i lakše ćemo premostiti taj ljetni period, kazao je dr. Nakić, naglasivši da se na natječaj za jedanaest novih specijalizacija, koji je objavljen nakon natječaja za kirurge, prijavilo čak 70 kandidata iz svih dijelova Hrvatske.
 Jedanaest specijalizanata
Riječ je, dakako, o rekordnom odazivu zainteresiranih na natječaj Opće bolnice, a najzanimljivije je da je među kandidatima najmanje Zadrana, dok su većina liječnici iz drugih sredina koji su ovom prilikom pokazali spremnost za životom u Zadru.
Spomenutim se natječajem traži dvoje specijalizanata interne medicine te po jedan specijalizant neurologije, fizikalne medicine, transfuziologije, oftalmologije, citologije, psihijatrije, radiologije, pedijatrije i jedan specijalizant za laboratorij.
– Od svih zanimanja najatraktivnijom se pokazala fizikalna medicina gdje je za jedno mjesto stiglo čak trideset prijava. No, ni druga zanimanja ne odskaču daleko, tako da potom slijedi oftalmologija i radiologija te neurologija, a za internu medicinu se prijavilo čak 18 kandidata što je također neobično veliki broj, kazao je dr. Nakić, podsjetivši da je na prošlogodišnjem natječaju za specijalizante kirurgije prvi put u povijesti zadarske bolnice zaposlena kirurginja, a do sada je, osim nje, zaposlena još jedna “gotova” kirurginja, a jedna je specijalizantica primljena i posljednjim, spomenutim natječajem u svibnju. Opća bolnica Zadar danas na raspolaganju ima čak tri kirurginje.
– Fluktuacije radne snage su uobičajene i njih će uvijek biti. Mi smo primili dosta nove, mlade, radne snage i imamo porast broja liječnika, što je u skladu sa sve većim potrebama, zaključio je dr. Nakić, istaknuvši da će i u budućnosti nastojati pratiti potrebe te s njima, koliko god je to moguće, usklađivati strukturu kadrova.