Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Slovaci zakomplicirali situaciju u skupini

Autor:

11.06.2009. 22:00
Slovaci zakomplicirali situaciju u skupini

Foto: Filip BRALA



Sada smo sigurni da će obje utakmice u Zadru imati pravu težinu kvalifikacijskih utakmica – kaže Červar
Kauboji su ponovno u Zadru, a razlog su utakmice s Mađarima i Slovacima u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2010. u Austriji. Nakon uspješnog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Pekingu, kojeg su prije nešto više od godinu dana na Višnjiku hrvatski rukometaši odradili s tri pobjede, sada su na redu dvije vrlo važne utakmice u kojima se traži viza za odlazak u Austriju. Uvijek spreman za opširnu elaboraciju Lino Červar, izbornik, nada se da će i ovaj put Zadrani znati pomoći svojim rukometašima.
– Ponekad u životu i sitnice čovjeka čine sretnim. To može biti događaj ili neki doživljaj, a baš to što smo doživjeli na kvalifikacijskom turniru za Peking prošle godine u Zadru čini nas iznimno sretnima. Upravo zbog toga nam je drago što smo se ponovno vratili u Zadar. U Zadru smo za lanjskog boravka osjetili veliku ljubav kako njegovih građana tako i medija prema Hrvatskoj i našoj rukometnoj reprezentaciji i ovdje su nas ljudi primili s poštovanjem i osjećajima što su i sami igrači i stručni stožer itekako osjetili. Raduje me stoga što možemo ove dvije vrlo važne utakmice igrati u Zadru – u uvodu će Červar.
Slovačka zakomplicirala
Poraz Mađara od Slovaka zakomplicirao je situaciju u našoj kvalifikacijskoj skupini. S tim, pomalo iznenađujućim rezultatom, utakmice s Mađarima i Slovacima su dobile još veću važnost, jer je vrlo lako i moguće da će međusobni krugovi na kraju odlučivati o putnicima za Austriju. Červar se nije htio upuštati u kalkulacije nego je svoje misli usredotočio ka prvim protivnicima, Mađarima.
– Pobjeda Slovaka u Mađarskoj je začinila situaciju u našoj skupini i sada smo sigurni da će obje utakmice u Zadru imati pravu težinu kvalifikacijskih utakmica. Ipak, igramo prvo s Mađarima u nedjelju i treba se usredotočiti na Mađare, a o Slovacima ćemo nakon Mađarske. Naše susjede Mađare ne treba posebno predstavljati, jer skoro sve je poznato o njima. Oni su u stanju dobiti svakoga, a poraz protiv Slovaka je sigurno rezultat opuštanja nakon završetka napornih klupskih sezona gdje su svi igrači već u mislima na odmoru. Zato ove kvalifikacije nose opasnost jer u nedostatku pravog motiva može doći do izostanka željenog i očekivanog rezultata.
Červar se potom okrenuo analizi nedjeljnog protivnika.
– Mađari su kvalitetna reprezentacija koja nas je u posljednja dva susreta pošteno namučila. Na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu smo teškom mukom uspjeli pobijediti, dok smo u kvalifikacijskoj utakmici na njihovom terenu poraženi s dva gola razlike. U svojim redovima imaju ekstrakvalitetne igrače kao Nagya iz Barcelone, pa su tu jedan Eklemović, Ilyes, Fazekas na golu, braća Ivancsik na krilima. Vrlo su opasni i u situaciji su, pogotovo nakon ovog poraza, da kod nas i u Slovačkoj moraju ići na pobjedu.
Svi zdravi
Mađari će sigurno nakon neugodnog i ujedno prvog poraza u kvalifikacijama doći u Zadar sa željom da se iskupe za taj “kiks”. Samo, teško se može računati na bodove protiv svjetskog viceprvaka na domaćem terenu.
– Mađari moraju pobijediti jednu od ove dvije utakmice u gostima ako misle vidjeti Austriju i napravit će sve što je u njihovoj moći da tako i bude jer i oni u Austriji, kao uostalom i mi, računaju na veliku podršku svojih navijača. No i mi želimo kao pobjednici skupine otići u Austriju.
Izbornik je sasvim konkretno opisao kakva Hrvatska treba biti protiv Mađarske.
– Mađari imaju visinu i suprotstavit će nam se s plitkom obranom 6-0 koju odlično igraju. Tako su igrali i u prvoj utakmici kad smo poraženi. Morat ćemo riješiti njihove opasne vanjske pucače i brzu kontru preko braće Ivanczik. Shodno tome ova utakmica s Mađarima će biti kudikamo teža od ove u Finskoj što zahtijeva puno odgovorniji i zreliji pristup mojih igrača kako u obrani tako i u napadu. U ova tri dana poradit ćemo na svim detaljima koji će biti potrebni da se uspješno suprotstavimo Mađarima. Najviše ćemo se usredotočiti na ispravljanje grešaka iz naše prve kvalifikacijske utakmice, a dobra stvar za nas je što neće biti Gala koji nam je pravio strahovite probleme u toj utakmici – poručuje Červar čiji igrači nemaju problema s ozljedama. Jedino se Denis Buntić ovih dana osim s trenerom i suigračima povremeno druži s liječnikom zbog problema s laktom.


 ČERVAR POZVAO BIOGRAĐANE, MURVIČANE, POLIČANCE…


Izbornik Červar nije govorio o cijeni ulaznica, ali je u pozivanju navijačkog puka na tribine pokazao je da poznaje i zadarsku okolicu. Istina, Murvicu je nazvao “Murvicama”, što i ne može biti pogreška budući da postoje Donja i Gornja Murvica.
– Pozivam sve one kako u Zadru, tako i u Biogradu, Murvici, Poličniku, Sukošanu, Bibinjama i ostalim mjestima iz okolice i naravno bučnom Tornadu, koji je uvijek bio naš osmi igrač, da u ova dva dana naprave pravu feštu kakvu samo oni znaju napraviti i pomognu nam da se plasiramo na Europsko prvenstvo.




 O ZADRU I HRVATSKOJ NA SP-u


Zašto Hrvatska nijednu utakmicu na Svjetskom prvenstvu nije igrala u Zadru?
– Svima nam je žao što, ne umanjujući ono što su nam pružili Split i Zagreb, Zadar nije imao priliku ugostiti Hrvatsku i na Svjetskom prvenstvu. Zato smo kvalifikacijske utakmice s Mađarima i Slovacima odlučili igrati u Zadru koji nam je uvijek bio više nego dobar domaćin – objasnio je Červar.


 HRVATSKA NA CIJENI


Nejasnoće oko visine cijena ulaznica za kvalifikacijske susrete u Zadru (100 kn po utakmici, 150 kuna za obje utakmice) “razjasnio” je Zlatko Škrinjar, glasnogovornik Saveza, koji ne vidi veliki problem u cijeni ulaznica, jer, kako kaže, “Hrvatska rukometna reprezentacija je ipak ispred recesije i životnog standarda naših građana”.
– Cijene ulaznica odredio je Hrvatski rukometni savez i te cijene su bile i na prijašnjim kvalifikacijskim utakmicama i tada nije bilo nikakvih problema s posjetom. Smatramo da je Hrvatska rukometna reprezentacija dovoljan mamac sam po sebi da bi cijena ulaznica bila nekakav problem. Ipak je u paketu za jednu utakmicu cijena 75 kuna što nije previše – tvrdi Škrinjar.