Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru proslavljen blagdan Tijelova

Autor: Marija Ćurko

11.06.2009. 22:00
U Zadru proslavljen blagdan Tijelova

Foto: Filip BRALA



Isus je raspršio tolike iluzije i lažne nade te nas obvezao da otkrijemo njegovu pravu narav. Ponudio je kao temeljnu strukturu ljubav i darivanje sve do smrti. Slavnim uskrsnućem dao nam je posljednji smisao te ljubavi i izazvao čovjekovu ljubav, kazao je mons. Prenđa


Blagdan Tijelova u Zadru je jučer na poseban način proslavljen tradicionalnom tijelovskom procesijom koja je iz katedrale Sv. Stošije vodila Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom Elizabete Kotromanić do crkve Sv. Šime.
Svetu misu u katedrali povodom blagdana Tijelova predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
– Euharistija, žrtva i gozba znakovi su novoga Božjega utjelovljenja u svijetu. Od sada znakovi su mjesta susreta Boga i čovjeka, istaknuo je nadbiskup Prenđa istaknuvši zatim važnost sakramenata i euharistije.
Euharistija je također živi znak Saveza, to jest zajedništva između Boga i čovjeka. Ona je poziv na otkrivanje najdublje duše pojedinog vjernika u dijalogu sa svojim Bogom posredstvom kruha i vina Večere Gospodnje. Po općepoznatim znakovima, posve ljudskim, Bog se otkriva i dariva čovjeku. Euharistija je znak Kristove žrtve i njegova svećeništva. Ona je poziv na otkrivanje najdublje duše utjelovljenja. Isus je raspršio tolike iluzije i lažne nade te nas obvezao da otkrijemo njegovu pravu narav. Ponudio je kao temeljnu strukturu ljubav i darivanje sve do smrti. Slavnim uskrsnućem dao nam je posljednji smisao te ljubavi i izazvao čovjekovu ljubav, kazao je mons. Ivan Prenđa.