Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Carinici spremni dočekali turiste iz Ancone

Autor: Anamarija Bilan

11.06.2010. 22:00
Carinici spremni dočekali turiste iz Ancone

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Naši djelatnici jutros su prvi put obavljali mjere carinskog nadzora u carinskom paviljonu i sve je prošlo bez većih poteškoća. Isti je trajekt otišao za Anconu u 12 sati i ukrcavanje je, također, prošlo u redu, rekao je jučer Ivan Knez, pročelnik Carinarnice Zadar
Carinici zadarske Carinarnice jučer su prvi put dočekali turiste iz Ancone u novouređenom carinskom paviljonu na Istarskoj obali. Iako je već nekoliko puta bila odgođena, primopredaja carinskog paviljona obavljena je u srijedu, a prvi zadatak carinici su imali jučer, nakon što se na rivu privezao trajekt, koji je u 7 sati ujutro došao iz Ancone.
Trajektom je došlo 135 putnika, 39 osobnih vozila, šest kamiona i jedan autobus, a carinici su bez većih problema obavili svoj posao.
– Naši djelatnici jutros su prvi put obavljali mjere carinskog nadzora u carinskom paviljonu i sve je prošlo bez većih poteškoća. Isti je trajekt otišao za Anconu u 12 sati i ukrcavanje je, također, prošlo u redu. Djelatnici su zadovoljni jer paviljon ispunjava sve uvjete za obavljanje posla, rekao je Ivan Knez, pročelnik Carinarnice Zadar. Dodao je kako će u paviljonu raditi najmanje dva do tri djelatnika, a prema potrebi i prometu putnika i vozila njihov broj će se povećavati.
Što se tiče prometa automobila i kamiona oni će, nakon prolaska kroz carinu i carinske formalnosti, preko Istarske i Liburnske obale voziti dalje prema gradu, jer se na taj način izbjegava prometna gužva na Poluotoku. Osim toga, većina kamiona ne može proći kroz Kopnena vrata u Foši te ih se zato usmjerava na Liburnsku obalu.
– Moram istaknuti kako su se automobili i kamioni bez problema iskrcali iz trajekta i okrenuli se na Istarskoj obali te se uključili u promet na Liburnsku obalu. Pored regulacije prometa uredili smo i dio oko carinskog paviljona tako da smo uklonili plavu ogradu, umjesto koje smo stavili sivu. Sada cijeli prostor i vizualno izgleda dobro, a i nama je funkcionalan i bez problema možemo obavljati svoju dužnost, rekao je Knez.
Dodao je kako se tijekom špice sezone u Zadar iz trajekta zna iskrcati i od 800 do 900 putnika te oko 250 osobnih vozila. Za vrijeme tih gužvi carinici će koristiti dodatni prostor te će više ljudi raditi kako bi se smanjile gužve i osigurao brz protok prometa.