Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Godine koje su promijenile svijet

11.06.2012. 22:00
Godine koje su promijenile  svijet


Veći dio izloženih fotografija nema umjetničku vrijednost i njihova kvaliteta ne udovoljava današnjim standardima, ali je vrijednost ovih fotografija u njihovom dokumentarnom kontekstu


U Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru ove srijede u 19 sati na rasporedu je otvaranje izložbe “Dokumentarna fotografija, šezdesete godine – godine koje su promijenile svijet”. Riječ je o izložbi fotografija iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koje reflektiraju ondašnju situaciju u tadašnjoj zemlji i svijetu. Ovom se izložbom zadarska arhivska zajednica uključuje zajedno s ostalim članovima Međunarodnog arhivskog vijeća u promociju arhivskih ustanova i arhivske službe u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u mjesecu lipnju.
– Fotografije koje smo izložili dio su fonda Narodnog sveučilišta u Zadru, a arhiv ga je preuzeo krajem šezdesetih godina. Fotografije su novinske agencije SFRJ TANJUG (Telegrafska agencija nove Jugoslavije), a izložene su u sljedećim skupinama: događaji u svijetu, svjetski državnici i ličnosti u susretima s Josipom Brozom, Hrvatska šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, film, glazba i estrada, svijet mode, izbori ljepote, istraživanje svemira, sportska zbivanja, svakodnevni život i Zadar u šezdesetim godinama.
Veći dio izloženih fotografija nema umjetničku vrijednost i njihova kvaliteta ne udovoljava današnjim standardima. Vrijednost ovih fotografija jest njihov dokumentarni kontekst, poručuju iz Državnog arhiva u Zadru.
Fotografije iz skupine Zadar u šezdesetim godinama većim su dijelom iz zbirke Ante Brkana i Vicka Zaninovića iz fundusa Narodnog muzeja u Zadru. Iz Arhiva dodaju kako su se odlučili na posudbu takvih fotografija jer među fotografijama TANJUG-a nisu bila zastupljena zbivanja u Zadru u navedenom razdoblju čime, bez Zadra u šezdesetima, izložba svakako ne bi bila zaokružena.