Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gorska služba spašavanja još jednom dokazala da je u vrhunskoj formi

11.06.2012. 22:00
Gorska služba spašavanja još jednom dokazala da je u vrhunskoj formi


Speleolog Marijan Marović, kojega su u subotu članovi HGSS-a spasili iz jame Kita Gaćešina, osjeća se bolje i jučer je pušten iz bolnice odakle se uputio kući. Uspjeli smo ga dobiti na telefon te nam je rekao da se osjeća dobro, ali zbog prazne baterije na mobitelu nije mogao više pričati.
Podsjetimo, Marijanu je u četvrtak tijekom spuštanja u predio jame prozvan Nebozemlja na dubini od 520 metara pukla sidrišna pločica, nakon čega je proklizao i pao s visine od oko pet metara na leđa. Zbog sumnje na ozljedu kralježnice je imobiliziran, a jedan od kolega s kojima je bio u jami pozvao je pomoć. U akciji spašavanja sudjelovalo je 150 članova HGSS-a iz gotovo cijele Hrvatske, a s obzirom na zahtjevnost akcije spašavanja, ona je završena u rekordnih 26 sati, od čega je 10 sati trajalo izvlačenje ozlijeđenog na površinu. Marijan je nakon toga prevežen u Opću bolnicu Zadar, gdje mu je konstatirano nagnječenje kralješka, a nakon dva dana u bolnici pušten je kući.
Članovi HGSS-a još jednom su pokazali vrlo visoku kvalitetu i spremnost kroz brzinu i učinkovitost provedbe ove akcije, koja je bila jedna od najzahtjevnijih akcija spašavanja iz podzemlja.
– Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i činjenica da je HGSS doista dokazao respektabilnu učinkovitost. Kroz čitavo vrijeme, unesrećeni speleolog s ozljedom kralježnice, imao je punu liječničku skrb i terapiju, kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja i pojava šoka. Ovakve akcije spašavanja u svijetu znaju trajati danima i u pravilu angažiraju po nekoliko stotina gorskih spašavatelja, kazali su iz HGSS-a.
Nakon akcije spašavanja članovi HGSS-a još su nekoliko sati radili na raspremanju jame te su izvlačili brojnu opremu koja je korištena u akciji, a nakon toga otišli su na zasluženi odmor.