Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kraljica mora zapela na mrtvom vezu

11.06.2012. 22:00
Kraljica mora zapela na mrtvom vezu


Do problema je došlo zbog poništenja natječaja na kojem je trebala biti izabrana tvrtka koja će upravljati brodom


“Kraljica mora” postala je mrtvi kapital na mrtvom vezu u riječkoj luci, iako bi ovaj reprezentativni jedrenjak trebao pružati praktičnu obuku studentima i srednjoškolcima na prvim plovidbama. Od 24. prosinca kada je “Kraljica mora” uplovila u riječku luku, pa sve do danas brod se gotovo nije pomicao niti isplovljavao, pa su između ostalog propušteni planirani rokovi po kojima su od 1. travnja s obukom ponovo trebali početi studenti i srednjoškolci u pomorskoj struci. Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Nikola Mendrila ističe kako je do problema došlo zbog poništenja natječaja na kojem je trebala biti izabrana tvrtka koja će upravljati brodom. Javila se samo tvrtka Damaco, koja je i dosad upravljala brodom, ali im je ugovor istekao.
– Natječaj je poništen, jer je stigla samo jedna ponuda, koja nije udovoljavala traženim uvjetima. Sada pripremamo raspisivanje novog natječaja, a praktično istovremeno dogovorene su neke aktivnosti na kojima bi ovog ljeta brod trebao sudjelovati, prvo na Fiumanki, kao i regati Ruta Palagruzona. Osim toga bi ga ovog ljeta oko mjesec dana trebalo koristiti Ministarstvo kulture, kazao je Mendrila, koji navodi kako postoje osigurana sredstva za korištenje i održavanje “Kraljice mora”, kao i da bi nakon ljeta “Kraljica mora” ponovo trebala zaslužiti epitet školskog broda, jer bi obuka ponovo trebala početi.
U Ministarstvu je aktualna i opcija po kojoj bi se pokušalo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta dugoročno dogovoriti participaciju u financiranju troškova “Kraljice mora”.


Komadina: To se više nikada ne smije dogoditi




Predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka Pavao Komadina naglašava kako se razmatraju i drugi prijedlozi oko boljeg korištenja školskog broda.
– Najvažniji je zaključak da se više nikada ne smije dogoditi da “Kraljica mora” bude na mrtvom vezu u vrijeme kad je školskim i sveučilišnim programima predviđeno praktično obučavanje učenika i studenata – zaključuje Komadina.