Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na redu rekonstrukcija ljekarne Jadran na Relji

11.06.2012. 22:00
Na redu rekonstrukcija ljekarne Jadran na Relji


Čolak priznaje kako je na nekoliko godina zaustavljen razvoj, no da Ustanova Ljekarna Zadar ulaže napore da zbog krize ne bude problema i sa zaposlenima, jer, ističe on, svi su ostali, njih 57, kao i sve njihove stimulacije, koje proizlaze iz kolektivnoga ugovora


Unatoč općoj recesiji i s tim u vezi izrazitim teškoćama u poslovanju koje ni nju nisu mimoišle, Ustanova Ljekarna Zadar planira nastavak investicija. Onih s kojima se počelo sredinom devedesetih, kada su obnovljene sve ljekarne na Poluotoku.
Još jedan kat
Sve ljekarne, Varoš, Donat i Centar su rekonstrukcijom dobile potpuno novi izgled i funkcionalnost, a to se planira i za ljekarnu Jadran na Relji, sagrađenu 70-ih godina prošloga stoljeća. Naime, ljekarna Jadran je, prema planovima ove ustanove trebala biti rekonstruirana prije četiri pet godina, ali ju je u tome spriječio Prostorni plan grada Zadra, a potom i pristigla gospodarska kriza, koja se odrazila na poslovanje Ljekarne Zadar. Rekonstrukcija ljekarne zahtijeva osim potpunog uređenja postojećeg dijela ljekarne i dogradnju još jednoga kata. To po starome Prostornom planu nije bilo moguće, ali je u međuvremenu grad dobio novi plan, koji dopušta i više zgrade u tome dijelu grada, a to znači da bi i ova ljekarna mogla dobiti još na visini. U upravi ustanove su stoga odlučili da će ove godine početi i vjerojatno obaviti sve pripreme za rekonstrukciju, a one se odnose na izradu potrebnih projekata, dobivanje dozvola i ostale papirologije, a naravno i osiguranje novca za taj dio, kao i za samu rekonstrukciju.
Premda su se vremena znatno promijenila, od onih kada je Ustanova Ljekarna Zadar bez problema investirala u skupu rekonstrukciju svojih ljekarni, poslovi će se nastaviti. A prije svega i zato što poslovanje od početka ove godine pokazuje oporavak i opravdano se očekuje bolja dobit na kraju godine.
Direktor Ljekarna Zadar Božo Čolak napominje da je u vremenu od 2008. godine prihod stalno opadao, da je promet u njihovim ljekarnama manji za 20 posto. Inače, baš ta 2008. godina je bila najbolja u cjelokupnom poslovanju tvrtke, ostvareno je tada oko 59 milijuna kuna prihoda. Otad promet stalno opada, građani sve manje dolaze u ljekarne, sve manje kupuju. Tome ima više razloga, a prvi i najvažniji je opća kriza i siromaštvo građana. Na poslovanje ljekarni znatnoga utjecaja imaju i sve brojniji trgovački centri, koji odnose dio “kolača”, a i sve veći broj ljekarni koje niču u gradu i izvan njega.
Od ove godine uzlazno
Božo Čolak ističe i jednu zanimljivost. Naime, smatra da je uvođenje e-recepata također utjecalo na smanjeni promet u ljekarnama na Poluotoku.
– Od e-recepata su zapravo profitirale samo ljekarne uz stambene zgrade, koje su pacijentima bliže i koji zbog podizanja lijekova više ne moraju u grad na Poluotok, kako je to bilo nekada. A znamo da je Poluotok kao središte grada sve pustiji i prazniji, kaže Čolak dodajući kako je na nekoliko godina zaustavljen razvoj, no da Ustanova Ljekarna Zadar ulaže napore da zbog krize ne bude problema i sa zaposlenima, jer svi su ostali, njih 57, kao i sve njihove stimulacije, što proizlaze iz kolektivnoga ugovora u zdravstvu.
– Dapače, ova ustanova je prihvatila za pripravnike i sve farmaceutske tehničare koji su se u nekoliko generacija školovali u Zadru, a što je i bila ideja ove ustanove. Sve su ih držali do polaganja stručnog ispita. Direktor je istaknuo i da je zahvalan svojim zaposlenicima koji su razumjeli u kakvim je problemima ustanova, koja će, kako se nada, od ove godine krenuti uzlazno. Napominje kako jesu sami na tržištu, ali bez ijedne kune duga i kako se već sada spremaju za nove investicije i već razmišljaju da će iduće godine, vjerojatno, krenuti u nove kredite za ljekarnu Jadran. A bit će to znatna investicija, teška od sedam do osam milijuna kuna.