Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Policajcu i vozaču kamiona sudit će se i treći put zbog 20 eura mita!?

11.06.2012. 22:00
Policajcu i vozaču kamiona sudit će se i treći put zbog 20 eura mita!?


Na kraju prvog suđenja 2009. godine obojica su bila oslobođena od optužbe, no kako je presuda bila ukinuta i “slučaj mito” vraćen na ponovno suđenje, 2010. godine drugom je presudom policajac bio oslobođen za primanje, dok je vozač kamiona bio uvjetno osuđen zbog davanja mita


Nakon što su suci Vrhovnog suda i po drugi put ukinuli presudu kojom je krajem studenog prije dvije godine 38-godišnji policajac Ivica Šestan oslobođen od optužbe zbog primanja 20 eura mita, a vozač kamiona Ivan Madunić (44) uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godine dana, “slučaj mito” vraćen je zadarskom Županijskom sudu na ponovno suđenje.
Naime, prema optužnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, policajac Šestan se tereti da je 10. listopada 2006. godine između 10 i 11 sati na cesti u blizini Bibinja, kao policajac postaje Prometne policije PU zadarske, kontrolirao promet u redovitoj policijskoj ophodnji, zajedno s kolegom te da je posumnjao kako je Ivan Madunić počinio prometni prekršaj.
Madunić je vozio kamionet marke “kia” kojem je jedna zadnja guma bila izdušena, a kako je prevozio građevinski materijal, policajci su posumnjali kako je kamionet nedozvoljeno i nepropisno opteretio. USKOK stoga policajca Šestana tereti da ga je zaustavio i rekao mu da je za taj prometni prekršaj predviđena velika novčana kazna nakon čega mu je Madunić ubacio 20 eura kroz prozor službenog, policijskog automobila. Šestan potom, nije zabilježio Madunićev prekršaj niti je, kako stoji u optužnici, “poduzeo druge službene radnje zbog provođenja prekršajnog postupka protiv Ivana Madunića”.
Tijekom suđenja, Šestan je pojasnio kako Madunića tom prilikom on i njegov kolega nisu zaustavili već da su mu prišli nakon što su ga vidjeli parkiranog uz prometnicu.
– Vidjeli smo da je čovjek stao i izišao iz kamiona. Prišli smo mu jer smo pomislili da mu treba pomoć. Rekao je da mu je malo “legla” zadnja guma, na što sam ga upozorio da je možda preopteretio kamion. Odmah mi je rekao da nije i da taj kamionet može prevoziti i do 1500 kilograma, a da bi me u to i uvjerio, dao mi je knjižicu vozila na uvid. Ja sam Maduniću vratio dokumente nakon čega smo se razišli – ispričao je prije dvije godine u svojoj obrani pred Sudskim vijećem kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić, optuženi Šestan.
Još se branio kako je novac primjetio tek kada se Madunić udaljio te da je nastavio vožnju nadajući se kako će ga sustići i vratiti mu ga. No, njegovi kolege iz “krima” su bili brži i odveli ga sa sobom, a da je u pitanju sumnja u primanje mita saznao je tek nakon nekoliko sati.
Naglasio je još tada, u svojoj obrani kako je planirao to prijaviti u pisanom izvješću na kraju smjene sa svim ostalim, no kako zbog intervencije kolega nije uspio.
Madunić je pak, s druge strane pojasnio kako nije riječ o mitu već da je s tih 20 eura samo htio zahvaliti policajcima na ljubaznosti te da to često čini.