Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Što je Rio Pecos za Zrmanju?

11.06.2012. 22:00
Što je Rio Pecos za Zrmanju?


Iako je publika film vidjela već mnogo puta, oduševio ih je jedinstveni ambijent Paklenice te neki čak nisu mogli suspregnuti suze


Cjelodnevno druženje s Pierrom Briceom, legendarnim Winnetouom osobno, okrunilo je ovogodišnji jubilarni susret zaljubljenika u filmove Karla Maya održan od 5. do 9. lipnja.
Oko 150 sudionika manifestacije oduševljeno su dočekali svoga idola na tzv. “Pueblo platou” – nevelikoj zaravni s koje se pruža veličanstveni pogled na kanjon rijeke Zrmanje, filmske Rio pecos. Druženje je nastavljeno na Tulovim gredama, gdje je za ovu priliku postavljena i velika izložba filmskih plakata. Obje lokacije nezaobilazno su mjesto obilaska Winnetou fanova ali i sve većeg broja turista općenito jer svojom ljepotom ostavljaju bez daha.
Tijekom petodnevnog boravka u Starigradu-Paklenici, Winnetou fanovi su obišli i mjesta snimanja u Nacionalnim parkovima Plitvička jezera i Paklenica te posjetili tematsku izložbu u starom dijelu hotela Alan u Starigradu-Paklenici gdje je filmska ekipa boravila za vrijeme snimanja. Zahvaljujući Jadran filmu u čijoj je koprodukciji sniman serijal filmova o Winnetouu, uz bogati dokumentarni materijal sa snimanja izložba sadrži i mnoštvo originalnih filmskih rekvizita. Na lokacijama su im se pridružili glumci Miro Boman i Ivo Mikuljan te scenograf Vladimir Tadej. Po prvi put je na organiziranom susretu fanova sudjelovao i glavni kaskader Ivo Krištof te prisutne oduševio svojom vitalnošću i sjećanjem na niz detalja sa snimanja.
Posebno ih se dojmila projekcija jubilarnog filma “Blago u srebrnom jezeru” pod zvjezdanim nebom kanjona Velika Paklenica. Ove se godine slavi punih 50 godina od nastanka ovog filma, prvog od 10 filmova o legendarnom Winnetouu snimanih u Hrvatskoj. Iako je publika film vidjela već mnogo puta, oduševio ih je jedinstveni ambijent Paklenice te neki čak nisu mogli suspregnuti suze.
Iako je većina sudionika manifestacije stigla iz Njemačke, organizatori su sa zadovoljstvom istaknuli da su na ovogodišnjem susretu ugostili i goste iz Austrije, Švicarske, Češke, Italije, Belgije, Rusije i Litve kao i predstavnike medija iz Njemačke, Austrije, Češke i Nizozemske.
Kako se ove značajne obljetnice rođenja i smrti Karla Maya te filma “Blago u srebrnom jezeru” naravno obilježavaju i u Njemačkoj, u pripremi je dokumentarni film o susretu u Hrvatskoj kojim će se, uz ostali promidžbeni materijal, Rivijera Paklenica već u srpnju predstaviti publici u Berlinu.