Grad i Nadbiskupija daju po 15 milijuna za školu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
I DRŽAVNA I KATOLIČKA ŠKOLA NA NOVOM BOKANJCU
Riječ je o dogovoru gradskih i crkvenih vlasti postignutom još 2013. godine, no sve je stalo zbog nedostatka novca
Arhiva
Novi Bokanjac jedno je od većih naselja, a još uvijek je bez škole

Sudeći po dogovoru Grada i Nadbiskupije, reklo bi se kako je Grad Zadar u Crkvi pronašao dobrog poslovnog partnera. Naime, zahvaljujući ugovoru o gradnji osnovne škole na Novom Bokanjcu, realizacija ovog projekta Grad će stajati upola manje jer su s Nadbiskupijom upravo postigli dogovor o financiranju po principu pola-pola.

I mada ima onih kojima se nimalo ne sviđa projekt izgradnje škole u kojoj će zajedno djelovati državna i katolička škola, projekt je već toliko uznapredovao da u Gradu kažu kako bi gradnja trebala započeti već krajem ove godine.

- Građevinsku dozvolu imat ćemo 1. listopada, a sve ostalo već smo pripremili - kazao nam je pročelnik za školstvo Joso Nekić.

Riječ je o dogovoru gradskih i crkvenih vlasti postignutom još 2013. godine, no sve je stalo zbog nedostatka novca. Kako je na vlasti tada bila SDP-ova koalicija, a Zadranka Sabina Glasovac bila je pomoćnica ministra obrazovanja, gradska je vlast vjerovala kako će im ona biti karika u lancu do sredstava EU-a. Međutim, nada se brzo istopila kada se pokazalo da od sredstava Europske unije nema ništa te da se Grad mora okrenuti drugom izvoru sufinanciranja. Tako su i učinili i okrenuli se - Crkvi.

Ostali bez EU sredstava

Naime, pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić, na Kolegiju gradonačelnika prošle godine u travnju žestoko se obrušio na Sabinu Glasovac poručujući joj kako je na mjestu pomoćnice ministra znanosti i obrazovanja 2015. godine potpisala dopis kojim je jedinice lokalne samouprava obavijestila da gradnja školskih zgrada otpada iz operativnog programa za EU financiranje do 2020. godine.

Time je Grad, kritizirao ju je Nekić, izgubio dvije godine, nadajući se kako će dobiti sredstva EU-a za jednu od dvije škole koje su aplicirali, a riječ je bila o školama na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama.

Nakon toga Grad je sklopio dogovor s Nadbiskupijom jer, kako je naglasio Nekić, niti jedan grad, pa ni Zagreb, nije u stanju sam izgraditi školu bez državne pomoći koja je u zadarskom slučaju izostala.

Na sreću gradskih otaca i Nadbiskupija je trebala prostor za svoju osnovnu školu, koju već duže vrijeme planira otvoriti s obzirom da za njenom srednjom školom, Klasičnom gimnazijom, vlada velik interes. Potaknuti takvim uspjehom, odlučili su otvoriti i osnovnu školu, uz već postojeći bogoslovni fakultet, spomenutu gimnaziju te dva dječja vrtića i glazbenu školu. Plan im je olakšao Grad koji također treba novu osnovnu školu na Novom Bokanjcu.

Udružili su snage i, prema najnovijim detaljima, postignut je dogovor o načinu financiranja te ukupnoj cijeni koštanja: Grad i Nadbiskupija dali bi po 15 milijuna kuna za gradnju zgrade na Novom Bokanjcu u kojoj bi bila i državna i katolička škola.

Obostrana korist

Studije se već izrađene, zemljište je otkupljeno za tri milijuna kuna i riješena je sva dokumentacija kako bi gradnja za nekoliko mjeseci mogla početi.

- Riješili smo sve imovinsko-pravne odnose i mogu reći kako smo zadovoljni da smo konačno obavili sve pripremne radnje za projekt potpisan još u vrijeme gradonačelnika Zvonimira Vrančića. Sam projekt vrijedan je 30 milijuna kuna, a na ovaj način škola će se lakše sagraditi. Vjerujem kako ćemo postići dobru suradnju na zadovoljstvo svih nas, osobito učenika. Ovo je jedan doista kvalitetan projekt i lijep primjer suradnje između Grada i Nadbiskupije kojim ćemo riješiti jedan veliki problem, a to je nedostatak škole na Novom Bokanjcu. Na ovaj način i Grad i Nadbiskupija žele pridonijeti zajednici pa mogu reći kako je ovdje riječ o obostranoj koristi zahvaljujući čemu smo i postigli ovaj dogovor - kaže Nekić.

Zbog terena na kojem će se graditi škola, na sudu se vodi spor između Grada i Nadbiskupije, ali će Grad, napominje Nekić, omogućiti pravo građenja do okončanja spora. Riječ je o zemljištu na kojem će biti građena i mjesna crkva s obzirom da se vjerski život na Novom Bokanjcu već 20 godina odvija u montažnom objektu.

Svima onima koji se vesele državnoj i katoličkoj školi u istoj zgradi i kojima ne smetaju upozorenja kako Hrvatska mora biti sekularna država, stoga je najnovija informacija iz Grada potvrda da će do realizacije dogovora s Nadbiskupijom ipak doći, i to vrlo brzo.

 

"Mještani su oduševljeni"

Na pitanje zna li kakve su reakcije mještana o gradnji zgrade u kojoj će biti i državna i katolička škola, s obzirom da su do nas došle informacije o tome kako dio mještana i nije oduševljen takvom zamisli, pročelnik Nekić pak kaže da su "mještani oduševljeni":

- Osim toga, ovim ćemo projektom istodobno riješiti i problem dviju škola, Bartola Kašića i Šimuna Kožičića Benje, u kojima se rad odvija u tri smjene, pa je gradnja nove škole hvalevrijedan projekt koji rješava i taj krucijalni problem preopterećenosti spomenutih škola - smatra Nekić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)