Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kažnjeni zbog ispuštanja otpadnih voda

12.06.2018. 09:43
Kažnjeni zbog ispuštanja otpadnih voda


Tvornica za preradu ribe Ostrea, kao pravna osoba, i direktor Neven Badurina, kao odgovorna osoba, krivi su za onečišćenje poljoprivrednog zemljišta u Stankovcima u svibnju prošle godine. Presudila je tako sutkinja Prekršajnog suda u Zadru Dubravka Škalabrin Šarić koja je, nakon saslušanja svjedoka i provođenja dokaza, Ostrei odmjerila novčanu kaznu u iznosu od 6.000, a Badurini u iznosu od 1.500 kuna, odnosno 4.000 kuna i 1.000 ukoliko kaznu plate u roku od 30 dana od pravomoćnosti.
– Krivi su što su 31. svibnja 2017. godine u Stankovcima na poljoprivredno zemljište izvan ograde tvornice za preradu ribe, a koja se nalazi na adresi Hrvatske vlade 1 (poslovna zona, pr.a.), ispuštali otpadne vode nastale u tvornici za preradu ribe te time onečistili poljoprivredno zemljište i počinili prekršaj iz čl. 71. st. 1. t. b. i st. 2. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, stoji u nepravomoćnoj presudi gdje se nadalje navodi kako je prekršajni nalog protiv Ostree i njezina direktora, odnosno vlasnika Badurine, 7. lipnja podnijela Inspekcija Ministarstva poljoprivrede.


Širio se nesnosan smrad
Okrivljenici su se žalili navodeći kako su sanirali onečišćenje za koje su naveli da je nastalo ispuštanjem vode na susjednu parcelu, a napomenuli su i kako je to u nadzoru utvrdila i vodopravna inspekcija.
No, suprotno njima, viši poljoprivredni inspektor je na sudu izjavio da je neposredno u nadzoru na terenu utvrdio da se radi o otpadnim vodama iz tvornice koje sadrže organske onečišćujuće tvari, odnosno ostatke od prerade ribe, kao što su glave i utrobe, od kojih se još ujedno na navedenoj parceli širio nesnosan smrad. Također, kazao je i kako je do onečišćenja došlo zbog prenamijene proizvodnje iz soljenja ribe u pakiranje ribe u konzerve za što je potrošnja vode 50 puta veća te da Ostrea nema tehnološke mogućnosti za takvu proizvodnju kao što su, primjerice, bazeni za prihvat voda. Inspektor je naveo kako je istovremeno bila poplavljena i cijela tvornica s dvorištem. Dodao je kako je 20. lipnja 2017. utvrdio kako je parcela i dalje onečišćena. Njegovu priču potvrdila je inspektorica koja je s njim zajedno obavljala nadzor ističući kako se tog dana voda slijevala iz tvornice Ostrea, a da se radilo o otpadnim vodama iz tvornice u kojima su se mogli vidjeti ostaci od prerade ribe koja je ujedno imala i neugodan miris.
– Na tom zemljištu ništa se ne bi moglo saditi, po tome je poljoprivredno zemljište sigurno oštećeno i onečišćeno štetnim tvarima i organizmima, izjavila je inspektorica, a vlasnik zemljišta izjavio je kako se od otvorenja tvornice voda slijeva u šahtove za oborinske vode. Kazao je i kako je ranije voda odlazila u krš, no da su i on i susjedna šuma presušili i ne mogu upijati tu vodu pa da se ona prelijeva preko njegova poljoprivrednog zemljišta.


Uništena zemlja
– Moje zemljište još je uvijek poplavljeno i pitanje je hoću li išta moći obrađivati tamo ikada zbog kemikalija koje sadrži voda. Sve se bilje osušilo od te vode, pa znam da je došlo do onečišćenja mog i okolnog zemljišta. Ne bi da je voda bila čista, kazao je oštećeni vlasnik.
– Sud je u cijelosti prihvatio iskaze svjedoka jer su djelovali jasno uvjerljivo i nadasve objektivno, dok je obranu okrivljenika cijenio kao neutemeljenu i usmjerenu ka izbjegavanju prekršajne odgovornosti, zaključila je raspravna sutkinja.
 




Zbog otpadnih voda iz Ostree prosvjedovali Putičani
Inspekcija je u nadzor Ostree izišla nakon što su pred tvornicom prosvjed zbog otpadnih voda i smrada organizirali mještani Putičana koji su, među ostalim, upozoravali da su u dvorištu tvrtke septičke jame koje se ne prazne redovno, već da su radi uštede prespojene plastičnim cijevima na odvodnju oborinskih voda zbog čega se razlijevaju duž cijele Poslovne zone Stankovci mjesecima i godinama, a odatle i u polja i kraške ponore pa da je pitanje dana kad će završiti i u vodi za piće. Prosvjednici su upozoravali da nitko od nadležnih ne poduzima ništa te da od vlasnika dobivaju samo isprazna obećanja.
U to vrijeme Ostrea nije imala ni vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda, a zbog iste stvari u veljači 2015. godine bilo im je izdano rješenje o zabrani ispuštanja do dobivanja dozvole te izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000 kuna. U studenom 2016. također je bilo utvrđeno da se otpadne vode iz tvornice i dalje ispuštaju bez vodopravne dozvole pa je tada novčana kazna izrečena direktoru, a kako on to nije platio, 24. veljače 2017. pokrenuta mu je prisilna naplata. Bilo je tada govora i o pokretanju prisilne mjere onemogućavanja daljnjeg ispuštanja otpadnih voda te da će se u suradnji s Državnim odvjetništvom RH pokrenuti i postupak kaznene odgovornosti.