Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uoči KvartArta zadarskom Centru za mlade dodijeljeno bespovratnih 33 milijuna i 150 tisuća kuna

12.06.2018. 12:23
Uoči KvartArta zadarskom Centru za mlade dodijeljeno bespovratnih 33 milijuna i 150 tisuća kuna


Od početka mandata ističem kako su potrebe mladih Zadranki i Zadrana prioritet u radu naše Gradske uprave. A Centar za mlade definitivno je strateški projekt koji će svojim sadržajem ovaj prostor integrirati u urbano tkivo grada. Najprije kao vizija, onda i kao projekt, traje već dvanaestu godinu. Govori to o važnosti kontinuiteta ove Gradske uprave, strateški odgovornom i dokazano odlučnom upravljanju razvojem Zadra. Zato naglašavam važnost sinergije svih sudionika u ovom procesu, od Grada Zadra s lokalnim kulturnim i civilnim udrugama, preko Ministarstva državne imovine koje je potvrdilo značaj Centra otklanjajući zadnju imovinskopravnu zapreku, do Ministarstva regionalnog razvoja koje je donijelo odluku o financiranju. A tu je čitavo vrijeme bio jedan mali i super stručni tim koji je pripremio dokumentaciju na objavljen poziv, istaknuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić na konferenciji za novinare koju je sa suradnicima, održao ispred zgrade budućeg Centra za mlade, u neposrednoj blizini zadarske Gradske knjižnice u Ulici Stjepana Radića.
– Projekt Centra za mlade uspješno je prošao i posljednju fazu postupka koji prethodi odluci o financiranju te mu je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dodijeljeno bespovratnih 33 milijuna i 150 tisuća kuna, naglasio je gradonačelnik Dukić, dodajući kako, ništa u životu nije slučajno, pa tako nije ni obavijest o financiranju projekta Centra za mlade koju je Gradska uprava dobila upravo uoči početka još jednog KvartArta, manifestacije kojom je čitav taj prostor zapravo već ustupljen mladima.
Pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić objasnio kako će realizacija ovog projekta trajati 26 mjeseci.
– Kako bismo dobili ova sredstva trebalo je napraviti puno posla i bilo je puno papirologije. Dakle, projekt Centra za mlade trebao bi biti realiziran kroz 26 mjeseci, a njegova sveukupna cijena je oko 40 miljuna kuna, što znači da će Grad izdvojiti oko 6,6 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. U Centru bi svoj prostor moglo pronaći 20-ak zadarskih udruga. Naime, na prvom katu bi trebale biti razne igraonice, prostori za radionice, i velika Multimedijalna dvorana od oko 250 metara četvornih, a na drugom katu su predviđeni prostori za udruge tako da će napokon sve biti objedinjeno na jednom mjestu. Svekupno, Centar ima oko 3.000 metara četvornih – objasnio je Šime Erlić te dodao kako će se u istočni dio zgrade proširiti zadarska Gradska knjižnica koja će s Centrom biti povezana tunelom. Natječaj za izvođača radova bit će raspisan do kraja godine, a odabirom izvođača s početkom sljedeće godine, radovi bi mogli – početi.