Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Želimo da se zajedno mijenja i lokalna zajednica i imigranti”

12.06.2018. 09:36
“Želimo da se zajedno mijenja i lokalna zajednica i imigranti”


Nove situacije s migrantima koje zahvaćaju i naše društo te dolazak ljudi u naše sredine i njihova prilagodba, tema je ovog stručnog skupa na kojem su se okupili stručnjaci vezani uz ovu problematiku, pa su tako došli socijalni radnici, psiholozi i ostali koji rade u društvenim institucijama. Okupljanje se događa u želji produbljivanja teme o tome kako integracija dotiče našu zajednicu te kako učiniti da ona bude kvalitetna i potpuna za ljude koji dolaze kod nas, rekla je jučer Nives Ivelja, direktorica udruge "Mi" iz Splita i voditeljica programa "Stvaranje društva dobrodošlice", kojega provode u partnerstvu s UN-ovom agencijom za izbjeglice, a koji je predstavljen jučer u Kneževoj palači u Zadru na stručnom skupu "Integracija u lokalnoj zajednici- psihosocijalni aspekti".


Odgovornost s obje strane
– Poteškoće u integraciji mogu nastati jer ova situacija nosi mnogo težine, možda su jedan od razloga i naše ratne traume. Osim toga ova je tematika i politički označena, odnosno migrante koji dolaze s područja Bliskog istika vezuje se uz terorizam. O svemu ovome razgovarat ćemo jer želimo vidjeti kakav kapacitet ima društvo u tranziciji za prilagodbu ovoj situaciji, a sve kako bi njihova i naša djeca zajedno prešli u nove faze. Želimo da se zajedno mijenja i lokalna zajednica i imigranti, da se ne živi u dva paralelna svijeta već da se pronađu dodirne točke i stvori suživot, istaknula je Ivelja, dodajući kako uspješna integracija znači i odgovornost s obje strane.
– Ljude koji dolaze ne treba gledati isključivo kao žrtve, jer oni donose jako puno kapaciteta i znanja koja mogu obogatiti ovu sredinu. Ako gledamo Autraliju ili Ameriku, one su nastale uslijed velikih migrantskih valova. Migracije su stvarnost kroz stoljeća, pojasnila je Nives Ivelja.


Lepeza tema
Dodala je kako je nekada potrebno dosta vremena da se imigranti integriraju u društvo jer se radi o dugom procesu učenja jezika, upoznavanja kulture, prepoznavanja kako pripadati društvu kroz rad, školovanje i slično.
Teme jučerašnjeg skupa su bile: nalazi i preporuke proizašli iz Evaluacije okvira za integraciju migranata 2017. godine, platforma za informiranje i mobiliziranje dionika te mjesto razmjene iskustva i saznanja na lokalnoj razini; psihosocijalna podrška; važnost obrazovanja za uspješnu integraciju i uloga žena u procesu integracije te integracija izbjeglica – iskustva, politike i preporuke.