Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DAN OPĆINE PAŠMAN Broj korisnika naknade za novorođenu djecu raste iz godine u godinu

12.06.2019. 10:29
DAN OPĆINE PAŠMAN Broj korisnika  naknade za  novorođenu djecu  raste iz godine u  godinu


Općina Pašman svečano proslavlja Dan općine i nebeskog zaštitnika sv. Antu Padovanskog. Svečana sjednica Općinskog vijeća  održana jučer u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Neviđanima ostat će  zapamćena po prvoj dodijeli posebnih javnih priznanja i zahvalnica  pojedincima i udrugama u 26 godina Općine Pašman koja obuhvaća  sedam naselja: Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman, Barotul), Mrljane,  Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac.
Nakon uvodnog slova Petre Perinović, predsjednice Vijeća, o proteklom radu i novim projektima je govorio Krešimir Ćosić, načelnik.
– Kako bi olakšali financijsku situaciju roditeljima školske djece omogućili smo sufinanciranje školskih udžbenika samohranim roditeljima i  obiteljima s troje i više djece, a radimo na tome kako bi u budućnosti  mogli osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u našoj  Općini, kazao je Ćosić.


Za peto dijete 100.000 kuna
Svim redovitim studentima odobrili su stipendije u ukupnom iznosu  od 160.000 kuna, a od ove godine stipendiraju i srednjoškolce deficitarnih zanimanja.
– Moramo se pohvaliti i sa odlukom o povećanju naknade za novorođenu djecu gdje smo iznos za prvo dijete povećali na 12.000 kuna, za  drugo 24.000 kuna, za treće 36.000 kuna, za četvrto 48.000 i za peto čak  100.000 kuna. Moram naglasiti da imamo pozitivne rezultate u tom  smislu i da broj naknada raste iz godine u godinu, ponosno će Ćosić.
Općinski proračun u posljednjih je nekoliko godina gotovo udvostručen i sada iznosi preko 13 milijuna kuna s tendencijom rasta u narednim godinama. Sanirani su gotovo i svi dosadašnji dugovi.
– Donijeli smo i odluku o financiranju izgradnje i kupnje prve stambene nekretnine mladim obiteljima i to 100 kuna po metru četvornom  bruto površine ili čak do iznosa od 60.000 kuna u nadi da će to barem  malo pomoći mladim obiteljima da ostanu živjeti na otoku, reći će  Ćosić.


Sufinanciranje OPG-ova
Donesene su i odluke o sufinanciranju ovdašnjih OPG-ova te dobitnika oznake Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP). Sufinanciraju trajne  nasade, eko proizvodnju, zapošljavanje i edukaciju, financiraju troškove analize proizvoda, odlaske na sajmove, itd. Za 19 udruga odobreno  je 360.000 kuna.
– U dječji vrtić je uveden cjelodnevni boravak za što su zaposlene još  dvije djelatnice. A upravo zbog naših najmlađih prošle godine smo organizirali prvi Advent s klizalištem u općini, koji se pokazao iznimno  uspješnim, stoga ove godine radimo još veći program u adventskom  razdoblju, ispred naše škole u Neviđanima, najavio je Ćosić.
Na pješačkom prijelazu kod škole postavili su pokazivače brzine i  LED prometne znakove, te dobili 50 posto iznosa od Ministarstva unutarnjih poslova ili 165.000 kuna i to kao jedna od samo dvije općine sa  područja Zadarske županije.
– Za povećanje broja dolazaka i noćenja gostiju zaslužan je rad svih  turističkih djelatnika na području naše Općine, počevši od turističke  zajednice, preko ugostitelja do iznajmljivača. Pohvalio bih i djelovanje  naših kulturnih i športskih udruga koje daju svoj obol tijekom turističke sezone, ali i kroz cijelu godinu. Ovim putem vam svima želim još  uspješniju sezonu koja je pred nama, poželio je Ćosić.




Obnova stoljetnih zgrada
– Od prošle godine omogućili smo rad suda i katastra u Ždrelcu svakim radnim danom, Općina Pašman financira taj rad sa 400.000 kuna  godišnje, a sve kako bi naši žitelji konačno riješili imovinsko-pravne  odnose i tako mogli raspolagati sa svojom imovinom kako žele, navodi  Ćosić.
Za naselja Pašman, Kraj i Barotul potpisan je ugovor od gotovo 10  milijuna kuna, za geodetsku izmjeru tog dijela otoka. Od ukupnih 10  milijuna kuna  općina Pašman sudjeluje sa 4 milijuna, a Državna geodetska uprava sa 6 milijuna kuna. Završetkom ove izmjere osigurati  ćemo i rad suda te tako postati prvi otok na Jadranu koji je u potpunosti katastarski izmjeren, naglasio je Ćosić te je nastavio:
– Krenula je i izgradnja, odnosno sanacija luke Mrljane, najbrodarskijeg mjesta u općini u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna. Općina u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja sudjeluje s 500.000 kuna, a  ostatak financira Županijska lučka uprava. Ovim putem se zahvaljujem  ŽLU  i ravnatelju Davoru Škiboli te Zadarskoj županiji na čelu sa županom Longinom na suradnji, zahvalio se Ćosić.
Općina Pašman u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU obnovila je svoje dvije stoljetne zgrade, i to zgradu bivšeg mlina u Pašmanu u vrijednosti 1.200.000 kuna. Ministarstvo je sudjelovalo  sa 650.000, Zadarska županija sa 100.000, a općina Pašman sa 500.000  kuna. Nekadašnji stari mlin postati će novi dom turističkoj zajednici,  proizvođačima hrvatskog otočnog proizvoda te raznim udrugama.  Sredstvima europskih fondova obnovljena je i bivša učiteljska kuća u  Ždrelcu koja će biti iznajmljena za ugostiteljsku djelatnost. Vrijednost  tih radova iznosi 830.000 kuna.
– Po prvi puta u općini Pašman su imenovane ulice i dodijeljeni novi  kućni brojevi te postavljene table u gotovo svim mjestima, pohvalio se  načelnik.


Puno ulaganja i puno rada
– I na kraju ono što je možda još važnije za kvalitetniji životni standard, za bolje uvjete života na našem otoku je projekt Aglomeracija  Biograd-Pašman-Tkon, odnosno izgradnja kanalizacije i promjena vodovodnih cijevi na cjelokupnom otoku, a koja je nakon vodovoda najveći infrastrukturni projekt u povijesti naše općine.  Trenutno smo u fazi izrade glavnih projekata i ishođenja građevinskih dozvola, a nakon  toga kreće i izgradnja. Ukupna vrijednost projekta je gotovo milijardu  kuna. Rješavanjem ovog pitanja postignut ćemo novu razinu razvoja i  komunalne opremljenosti naše općine, zaključio je Krešimir Ćosić.
Programom je koordinirala Ivana Kraljić iz Barotula, djelatnica  Općine Pašman, koja prošle godine u zagrebačkom Hotelu Esplanade  proglašena jednom od pet najboljih poslovnih tajnica Hrvatske. Za veseli štimung brinula se ženska klapa Zikva te dvije skupine Dica otoka  Pašmana voditeljice Martine Bojmić kao i Zadarske mažoretkinje.
– Otok je ovo čiji prirodni potencijali nude mogućnost za kvalitetan  razvoj, a kako bi on bio i ostvariv te, još važnije, održiv, potrebno je puno ulaganja i puno rada. Temelj je, osim dobre povezanost s kopnom i  kvalitetna infrastruktura. Ona na otocima podrazumijeva dobre luke, a  zatim i ceste, naglasio je Šime Mršić, zamjenik župana, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.
– Naša Županijska lučka uprava dosta je radila na području vaše  općine. Kroz proteklo dvogodišnje razdoblje, sanirana je riva u Pašmanu te lukobran u Neviđanima, što su projekti u koje je uloženo 2,6 milijuna kuna. Kroz nekoliko dana će početi sanacija postojećeg lukobrana u Mrljanama, ukupne vrijednosti oko 3,6 milijuna kuna. Uskoro  kreće i sanacija rive u Ždrelcu u vrijednosti 100 tisuća kuna. Svakako  trebamo istaknuti najveću investiciju Županijske lučke uprave, trajektnu luku Tkon, ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna te projekt Aglomeracije Pašman – Tkon, poručio je Šime Mršić.


Počasni građanin hrvatski vitez  Nikica Tomasov, posthumno
Počasnim građaninom Općine Pašman posthumno je proglašen Nikica Tomasov iz Dobropoljane, hrvatski vitez Nikica poginuo je 3. svibnja 1993. kod brda Debeljaka  u zaleđu Vrane, dva dana prije vjenčanja.  Javno priznanje preuzeo je Josip Grzunov.
Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena dr.sc. Dragomiru  Mađeriću iz Pašmana. Nagradu je preuzeo unuk Roko Mađerić. Nagrada za životno djelo dodijeljena je i fra Joakimu Gregovu Jakiju, kiparu,  gvardijanu i kapetanu bojnog broda.
Nagrade Općine Pašman dodijeljene su Ivani Medić, OPG-u Krsto  Matulić, Antoniju Bobiću, Filipu Kulonji, Neveni Dujmović Prižmić,  Udruzi Levanda Ždrelac i Likovnoj skupini "Mašta radi svašta".