MEĐUNARODNA KONFERENCIJA Društveno poduzetništvo - pokretač održivog razvoja na Euro- Mediteranu

Slika korisnika mkvanja
U zadarskom IMPACT centru od 11. do 13. lipnja
Na zadarskoj konferenciji bit će prilike čuti razne primjere i modele održivog razvoja lokalnih zajednica iz zemalja iz kojih dolaze predstavnici organizacija civilnog društva, istaknula je Cvjetana Plavša-Matić, te navela kako na konferenciji sudjeluju i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstva vanjskih poslova
Arif SITNICA
Sudionicima konferencije želja je doći do spoznaja o učinkovitim modelima razvoja održivih zajednica na Euro- Mediteranu

Zadar je od jučer domaćin trodnevne međunarodne konferencije "Održivi razvoj (lokalnih zajednica) Euro-Mediterana“ koja se  održava u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva od  11. do 13. lipnja u IMPACT centru.

Ova međunarodna konferencija predstavlja svojevrsnu pripremu za  uključivanje organizacija civilnoga društva u aktivnosti koje se planiraju  za ALF EURO-MED FORUM 2020, koji će se održati u travnju 2020. godine u Šibeniku s ciljem povećanja utjecaja interkulturnog djelovanja  suočenog s izazovima lokalnih zajednica Euro-Mediterana.

Pred događaj za veliki euro-mediteranski forum

- Konferencija u Zadru svojevrsni je pred događaj za veliki euro-mediteranski forum koji će se održati sljedeće godine u Šibeniku, što će biti  najveće okupljanje civilnog društva u vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, koje će okupiti oko tisuću predstavnika civilnog društva iz 42  zemlje, kazala je Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, koja je uvodnim govorom otvorila konferenciju.

Cvjetana Plavša-Matić je istaknula kako je ovo druga ovogodišnja konferencija u organizaciji ove zaklade, nakon što je u travnju u Primoštenu  održana prva konferencija na temu mladih.

- Na zadarskoj konferenciji bit će prilike čuti razne primjere i modele  održivog razvoja lokalnih zajednica iz zemalja iz kojih dolaze predstavnici organizacija civilnog društva, istaknula je Cvjetana Plavša-Matić, te  navela kako na konferenciji sudjeluju i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstva vanjskih poslova koje predstavlja Tamara Krupski, koordinatorica za Uniju za Mediteran.

Konferencija okuplja oko sto sudionika i to iz Irske, Belgije, Francuske,  Italije, Grčke, Turske, Luksemburga, Maroka, Egipta, Njemačke, Litve,  Mađarske, Izraela, Švedske, Bosne i Hercegovine, te Finske, a sudionici  su, dakako, i članovi Hrvatske mreže za suradnju na Euro- Mediteranu.

Konferencija će u tri dana obuhvatiti sljedeće teme: uloga žena u razvoju lokalnih zajednica na Euro-Mediteranu, održivi razvoj otoka na Mediteranu, društveno poduzetništvo - pokretač održivog razvoja na Euro- Mediteranu, te obnovljivi izvori energije - nova snaga Euro-Mediterana.

O postignućima žena u razvoju lokalnih zajednica

Od zanimljivih predavanja istaknimo predavanje Zorana Puljića iz Zaklade Mozaik koji sudjeluje u panelu na temu Društveno poduzetništvo -  pokretač održivog razvoja na Euro-Mediteranu. Zajedno s njime izlaže  Elena Badeanschi iz Italije (Federazione Trentina della Cooperazione).  Istaknimo i Rowaidu al Maaitah, članicu Upravnog odbora ALF-te i bivšu  senatoricu i ministricu visokog obrazovanja iz Jordana, koja će danas, 12.  lipnja na Konferenciji govoriti o postignućima žena u razvoju lokalnih  zajednica.

Adriano Bisello, iz organizacije EURAC i Daniele Messina iz organizacije FMPS iz Italije, posljednjeg će dana konferencije, u četvrtak 13. lipnja, razgovarati o iznimno važnoj i gorućoj temi obnovljivih izvora energije. Kroz izlaganja i primjere dobre prakse kao i pozitivna iskustva, sudionicima ove konferencije želja je doći do spoznaja o učinkovitim modelima razvoja održivih zajednica na Euro-Mediteranu koji će se koristiti  kao podloga za obrazovne programe nedavno osnovane Akademije  IM:PACT.   

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno