Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRAKSA U ŠPANJOLSKOJ U Sevilli će učiti programiranje i modeliranje likova za video igre

12.06.2019. 08:02
PRAKSA U ŠPANJOLSKOJ U Sevilli će  učiti  programiranje  i modeliranje  likova za  video igre


Dva profesora i 32 učenika iz Prirodoslovno-grafičke škole  Zadar koncem veljače iduće godine otputovat će na dva tjedna u Sevillu  u Španjolskoj gdje će odraditi stručnu praksu u tvrtki The Game Kitchen  te naučiti programiranje i modeliranje likova za video igre.
Da bi to mogli, učenici i profesori ove srednje škole koju pohađaju  mladi kreativci došli su napronim radom i voljom da odu "stepenicu  više" u obrazovanju. 
Sve je krenulo s prvim danima tekuće školske godine kada je uspostavljena suradnja s Gradom Zadrom kroz socijalni program ERASMUS+ –  VR laboratorij.


Uspješno napisan projekt prijave za EU sredstva
Tijekom proteklih mjeseci pet profesorica: Helena Vulić, Martina Perić, Anamarija Ivković, Maja Rep i Kristina Erlić prošle su sve faze i module radionice koju su provodili Krešimir Groš i Jadranka Junačko, a kao  uspješan reluzltat edukacije proizišao je uspješno napisani projekt prijave za EU sredstva koju su predale u veljači.
– U prvoj fazi na radionicama je sudjelovalo i 20-ak učenika, a u drugoj  pet profesora. Sama ideja za projekt je došla u suradnji između učenika,  profesora i edukatora, a učenici su sudjelovali na način da su sami sugerirali što im nedostaje u nastavi pojedinih predmeta. Koz projekt smo  dobili sredstva od oko 71 tisuću eura koja će biti utrošena za edukacije i  praksu u Španjolskoj. Projekt VR laboratorij ima dva dijela i to: Video game development za programiranje video igara i Video games art za modeliranje likova za video igre koje će naši učenici podijeljeni u dvije grupe od po 16 imati priliku naučiti u tvrtki The Game Kitchen u Sevilli, pojasnila je profesorica Ivković dodajući kako se nakon analize svih prijedloga i ideja došlo do zaključka kako bi smjerove u školi mogli unaprijediti ako idemo u pravcu novih tehnologija, odnosno kreiranja video igrice, što je danas i vrlo unosno.
Dodala je kako se drugi dio edukacije odnosio na osmišljavanje načina  za pisanje projekta, sudjelovanja na svim portalima na kojima se može  pratiti stanje na tržištu rada i slično.


Putnici u Španjolsku izabrat će se natječajem
A koja 32 učenika će dobiti priliku za edukaciju u Španjolskoj ovisit će  o rezultatima natječaja koji će biti uskoro raspisan. Natječajem će biti  određeni i kriteriji među kojima su ocjene, izvanastavne aktivnosti, motivacijsko pismo, preporuke profesora i slično. Odabrani učenici će tijekom jeseni, s početkom nove školske godine, imati dodatne edukacije iz  engleskog jezika kao i obuku za programe koje će prvi put vidjeti u Španjolskoj, a sve kako bi što lakše savladali praksu.
– Edukacija je bila dobra. Projekt je uspješno napisan, prošao je i to  nam je poticaj za dalje. Nećemo sada stati. VR laboratorij nam je puno  donio za školu. Konkretno dobili smo opremu za snimanje 360 videa i  naočale preko kojih se može pregledavati snimljeni materijal tako da  ćemo mi iz dijela projekta koji nije bio edukacijskog tipa, niti pruža prostor da se bilo što mijenja iskoristiti tu vrijednu opremu i implementirati  ju u nastavu. Naučili smo snimati i obraditi te montirati videa, rekla je Ivković dodajući kako će učenici svoj uradak, 360 fotografija i videa, prezentirati na KvART-u 17. lipnja.
– Tamo će se moći pogledati što su to napravili, a videa se odnose na  turističke proizvode koje su osmislili. Prezentacija je natjecateljskog tipa  i osim naših učenika sudjeluju i studenti. Najbolja ekipa s najboljim videom i prezentacijom dobit će kao nagradu mogućnost da se njihov rad  završi do kraja i to u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, kazala je Ivković dodajući kako je nositelj projekta VR laboratorij za mlade  Grad Zadar, a uz Prirodoslovno-grafičku školu partneri su i udruge Cinaz  i Porat.




Projekt VR laboratorij za mlade
Projektom VR laboratorij za mlade predviđeno je osiguravanje modela za prevenciju socijalne isključenosti mladih kroz unaprjeđenje kapaciteta partnera za pružanje  usluga potpore mladima i jačanje kompetencija mladih za konkurentniji nastup na  tržištu rada kao i proaktivno sudjelovanje u kreiranju politika. Stečena znanja i  vještine iz područja samozapošljavanja, poduzetništva i virtualne stvarnosti mladi će  naučiti primijeniti u stvarnom okruženju, kroz kampanje, nastup na sajmu, prezentacije, radionice mobilnosti. Cilj projekta je uspostaviti model za prevenciju socijalne  isključenosti mladih kroz unaprjeđenje kapaciteta partnera za pružanje usluga potpore mladima i jačanje kompetencija mladih za konkurentniji nastup na tržištu rada  i proaktivno sudjelovanje u kreiranju politika za mlade. U sklopu projekta, a sukladno zadanom cilju, odrađen je niz edukativnih radionica i to: Razvoj osobnih i poslovnih vještina, Virtualna stvarnost i kreiranje sadržaja virtualne stvarnosti, Kreativno pisanje i novi mediji. Kroz VR YOUTH &amp VET edukaciju/radionicu izrade projekata mobilnosti (ERASMUS+) provedene su i tri kampanje: Dani poduzetništva  mladih u Zadru, "Okreni priču!" te okrugli stolovi pod nazivom Pokreni se,
ERASMUS + PROJEKT GameINg – Innovative Gamers i VET edukacija/radionica  izrade projekata mobilnosti ERASMUS+.