Freelanceri iz klase Rade Šerbedžije oduvijek su željeli glumiti u predstavi apsurda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nika Ivančić i Lovro Ivanković o predstavi Instrukcija
Tekst je dosta zahtjevan te nije bilo lako, ali vjerujem kako smo uspjeli naći zlatnu sredinu i mislim da smo uspjeli u tome, rekla je Nika Ivančić
PICASA/VEDRAN HUSREMOVIć
Nika Ivančić od malena je željela biti glumica

U ponedjeljak i utorak, 15. i 16. lipnja će Zadrani na kazališnim daskama u predivnoj monumentalnoj crkvi Sv. Nikole imati priliku vidjeti predstavu Instrukcija, prema tekstu dramskog majstora teatra apsurda Eugenea Ionescoa.
Predstavu donose dvoje glumaca Nika Ivančić i Lovro Ivanković, koji u
ima dvojaku ulogu – glumca i redatelja. Imali smo priliku razgovarati s ovim mladim glumcima o predstavi, ali i o cijeloj situaciji na glumačkoj sceni u Hrvatskoj.

Klasa Rade Šerbedžije

- Oduvijek mi je ovaj tekst bio zanimljiv i uvijek mi je bila želja glumiti u ovoj predstavi. Već sam na prvoj godini htio raditi na ovom tekstu, ali mi mentor Rade Šerbedžija to nije dopustio jer je smatrao kako nemam dovoljnu ludost za taj tekst. Ipak, meni je bilo logično da ću s tim tekstom diplomirati. Naime, kako odrastaš neke stvari počinješ shvaćati, neke ostaju iste, ali sazrijevaš kao i glumac i kao osoba. Danas, kad je predstava postala profesionalna, dramaturgija je ostala kao i na fakultetu, ali neke stvari sam promijenio i prilagodio, rekao je Lovro Ivanković, koji je prije 29 godina rođen u Požegi. Akademiju je završio 2016. godine u klasi Rade Šerbedžije u Rijeci te je odmah nakon što je diplomirao otišao u Zagreb gdje je vrlo brzo dobio posao.
- Trenutno sam freelancer, odnosno nemam matično kazalište te radim po projektima. Uglavnom je riječ o kazališnim projektima koje je moja prva ljubav. Uvijek mi je teško istaknuti neku predstavu kao najdražu jer se moje mišljenje o predstavama mijenja zajedno s izvedbama. Ali, ako moram birati, istaknuo bih ulogu profesora u predstavi Instrukcija, te onu Akakija Akakijeviča iz predstave Kabanica. Naime, dok mi je uloga profesora čak i donekle slična, uloga Akakija apsolutno nema ništa zajedničko s mojim karakterom te mi je predstavljala najveći izazov, govori nam ovaj mladi talentirani glumac. Dodao je kako je proces za ovu ulogu koja je bila i iznimno fizički zahtjevna jer se velik dio toga morao izreći i kroz pokret jer je predstava bila poprilično tekstualno ogoljena.

Život »u kuferu«

- Što se tiče budućnosti teško je išta dugoročno planirati. Trenutno radim predstavu u Zagrebu u suradnji KC Travno i Eurokaz te ono što znam su sinkronizacije crtanih filmova kao i reprize starih predstava, najavio je zanimljive planove Lovro. Kao poruku mladima rekao je kako je on oduvijek htio biti glumac te ako netko to zaista jako želi upozorava ih kako je biti glumac zaista teško te kako nema audicija, a sve je centralizirano u Zagrebu.
- Moj savjet je da mladi koji žele biti glumci moraju biti strpljivi te ako to zaista jako žele kad tad će se ostvariti, zaključio je Lovro.
I Nika Ivančić završila je kod Rade Šerbedžije, a prisjeća se kako je od najranije mladosti htjela glumiti te je cijelo djetinjstvo provela po dramskim studijima.
- Imala sam veliku sreću da sam odmah nakon srednje škole upisala akademiju. Publika me mogla vidjeti u filmu Egzorcizam Dalibora Matanića, a radila sam u brojnim kazalištima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Bila sam nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu u predstavi Barufe i dobila sam Nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu Art trema fest u Rumi za autorski projekt u suradnji s Edvinom Liverićem za Cabaret Valeska. Inače sam freelancer i živim u koferu te idem za projektima jer mjesta u ansamblima nema, rekla nam je Nika Ivančić.​

Zahtjevan tekst

Na pitanje što je teže – rad na filmu ili u kazalištu rekla je kako joj je rad na filmu mnogo zahtjevniji jer nema nekakvog jasnog reda kao u kazalištu u kojem se sistematički radi od početka do kraja. U filmu s druge strane, pojašnjava, u svakom trenutku treba biti spreman na sve jer se nikad ne zna koja će se scena raditi po redu. Osvrnula se i na predstavu koja je pred njima te je dodala kako je velik ljubitelj apsurda i uvijek joj je bila želja sudjelovati u takvoj predstavi.
- Tekst je dosta zahtjevan te nije bilo lako, ali vjerujem kako smo uspjeli naći zlatnu sredinu i mislim da smo uspjeli u tome, rekla je Nika Ivančić. Pojasnila je kako je još uvijek u kazalištu veći dio publike starije životne dobi.
- Zahvaljujući brojnim programima koji su okrenuti mladima mladi opet dolaze u kazalište. Potrebno je raditi predstave koje će biti orijentirane prema mladima i koje će ih privući u kazališta. Što s tiče mladih koji žele biti glumci trebaju dobro promisliti je li to posao za njih. Naime, ovo je zaista težak posao, a često je i financijski nestabilan. Ipak, ako je to ono što vas zaista veseli i ispunjava, onda vrijedi gristi, truditi se i raditi na tome, zaključila je Nika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)