Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

(NE)ZAPOSLENOST Traži se puno manje prodavača i konobara nego lani, ali više radnika u niskogradnji i berača u poljoprivredi

12.06.2020. 14:26


Sa završetkom svibnja, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar bile su prijavljene 5.432 osobe, dok je u svibnju 2019. godine bilo njih 3.274.
Na kraju ožujka ove godine na zadarskom Zavodu bile su prijavljene 4.972 osobe. U tri mjeseca ove epidemiološke situacije, u ožujku, travnju i svibnju, iz radnog odnosa na evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prijavilo se ukupno 1.980 osoba, dok se u istom razdoblju prošle godine iz radnog odnosa na Zavod prijavilo njih 911.


1.127 poslovno uvjetovanih otkaza
Od 1.980 novoporijavljenih osoba na Zavodu, čak njih 1.127 dobilo je takozvani poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga. Prošle godine je takvih otkaza u istom razdoblju bilo samo 150. Osim toga, rad na određeno vrijeme je istekao za 974 osobe novoprijavljene na Zavodu u prošla tri mjeseca, a prošle godine u istom periodu ugovor nije produžen za 700 osoba.
Najviše prijavljenih zbog otkaza dolazi iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i to je najveći broj njih dobio upravo poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga.
Neki su se u ovom razdoblju ipak i zaposlili pa je tako iz evidencije Zavoda zbog stupanja u radni odnos ove godine izašla 1.081 osoba, dok se prošle godine u istom razdoblju sa Zavoda zaposlilo njih 2.557. Većina njih zaposlila se na određeno vrijeme i to sezonski. Prošle godine njih 1.300 sezonaca, a ove godine samo 175.
Daleko najviše ljudi se zapošljavalo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, potom u trgovini na veliko i malo, zatim u prerađivačkoj industriji te u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.
Što se tiče potrebe za radnicima, poslodavci su prošle godine tražili 2.726 radnika u ožujku, travnju i svibnju, dok im je ove godine potrebno 1.306.
Prošle, kao i ove godine, najviše se tražilo prodavača, konobara i čistačica, ali ove godine znatno manje nego lani. Tako je lani u ožujku, travnju i svibnju ukupno bilo traženo 285 prodavača, 231 konobar i 163 čistačice, a ove godine tražila su se 93 prodavača, 97 konobara i 92 čistačice.


Neka druga tražena zanimanja
U nekim je zanimanjima porastao broj traženih radnika u odnosu na prošlu godinu, a to su radnik u niskogradnji, berač poljoprivrednih proizvoda (tražilo ih se 25, a lani niti jedan), elektroinstalater, radnik za pomoć u kući, elektromonter…
Istovremeno s lošim brojkama sa Zavoda koje su najviše izražene za mjesec travanj, mjere za poticanje zapošljavanja u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su obustavljene, umjesto čega su uvedene svima poznate mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (4.000 kuna po radniku).
– Potpore za zapošljavanje i potpore za samozapošljavanje su uslijed situacije sa virusom COVID-19 privremeno obustavljene. Slijedom normalizacije situacije vezane uz COVID-19, u razmatranju su mogućnosti prestanka privremene obustave dijela programa aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sve pravodobne informacije o eventualnoj ponovnoj aktivaciji mjere potpora za samozapošljavanje možete pratiti na našoj web stranici, navodi u pisanom odgovoru na naš upit, Sandra Vukić, predstojnica Područnog ureda Zadar.
Kako stoji na stranici mjere.hr, privremeno se obustavljaju potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje te mjera javni radovi. Nastavlja se provedba sljedećih mjera: potpore za očuvanje radnih mjesta, potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva, kao i mjera stalni sezonac.