Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šišić: Načelnica Turbić nam je poručila da će se sama isključiti iz stranke

12.06.2020. 08:44


Od privođenja načelnice Gračaca, Nataše Turbić, zbog sumnji na gospodarski kriminal, prošla su dva tjedna, no javnost u međuvremenu nije saznala pravo stanje vezano za njen status u HDZ-u. Naime, stranka dosad nije poduzimala nikakve poteze te je Turbić i danima nakon privođenja još uvijeke imala iskaznicu stranke.
Podsjetimo, HDZ-ova načelnica Gračaca privedena.je 29. svibnja u velikoj akciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koja je rano ujutro započela na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s ciljem višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, kako je izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova.
Akcija koja je započela uhićenjem predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslava Jakupčića, i državne tajnice Ministarstva uprave, bivše gradonačelnice Knina, Josipe Rimac, proširila se i na Zadarsku županiju zbog sumnji na primanje mita od strane načelnice Gračaca.
Osim njih, PNUSKOK je priveo još desetak osoba kojih tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem te primanje mita. Ovom akcijom okončana je politička karijera načelnice koja je čak bila jedna od kandidatkinja na listi za IX. izbornu jedinicu.


Bila 14. na listi za Sabor
Iako su neki mediji objavili kako je Turbić izbačena iz stranke, od predsjednika Općinskog odbora HDZ-a u Gračacu, Tadije Šišića, saznajemo da će načelnica sama dati ostavku na članstvo u stranci, jednako kao i na dužnost načelnice općine. Naime, tjednima se već čeka hoće li stranka pokrenuti postupak njena isključenja iz HDZ-a s obzirom da je odluku o tome gračački odbor čekao od Županijskog odbora.
Situacija je ipak privedena kraju nakon što se načelnica, očito svjesna štete koju nanosi stranci, sama povlači iz stranke. Naime, ova je afera HDZ zatekla u najgore moguće vrijeme, u predzbornoj kampanji, kada im je svaka podrška birača potreba za ostanak na vlasti. I najnovije ankete stranačkih rejtinga prednost sada daju SDP-u koji se za jedan mali postotak glasova smjesto na prvo mjesto, no HDZ-u dovoljno za upozorenje kako maksimalno treba mobilizirati snage na terenu.
Odlazak iz stranke načelnice Turbić u tom im smislu samo može pomoći, a o najnovijem razvoju situaciju razgovarali smo sa predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a, Tadijom Šišićem:


Sami ćemo pokrenuti postupak
– S obzirom da načelnica s nama komunicira preko obitelji, saznao sam da jednako kao što je podnijela ostavku na mjesto načelnice, tako će učinitii i sa iščlanjenjem iz stranke. Još uvijek nismo dobili ništa pismeno, a u najgorem slučaju pokrenut ćemo postupak stavljanja članstva na raspolaganje. Nismo se htjeli zalijetati s obzirom da od njene obitelji imamo informaciju da će sama zatražiti izlazak iz stranke – kaže čelnik gračačkog HDZ-a kojega smo pitali i kakva je trenutačna situacija u tamošnjem odboru s obzirom na ovu aferu:
– Općinski odbor normalno funkcionira, slažemo povjerenstva, biračke odbore i sve ostalo za parlamenetarne izbore i tu se ništa nije promijenilo. I dosad sam bio predsjednik Općinskog odbora, sve je uobičajeno funkcioniralo, tako se i sada sve ide po planu te još čekamo pismeno očitovanje, odnosno obavijest o ostavci načelnice. Ukoliko ga uskoro ne dobijemo, pokrenut ćemo postupak isključenja. Procedura je ovdje jasna, mi kao Općinski odbor pokrećemo inicijativu, a Časni sud Županijskog odbora donosi odluku – zaključuje čelnik HDZ-a Gračaca.