Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ljubitelji motociklizma zaputili se iz Zadra prema Grobniku

12.06.2021. 11:48


Zaljubljenici u motore i utrke obilježili su uspomenu na 30. godišnjicu od zadnje Velike nagrade Jugoslavije koja je bila dio Svjetskog prvenstva u motociklizmu te se održavala na Grobniku. Naime, trke na Grobniku su se bodovale za svjetsko prvenstvo te je tih dana Grobnik, Rijeku i Opatiju pohodilo na tisuće motociklista i zaljubljenika u moto utrke iz bivše Jugoslavije i cijele Europe.


 


​Za dobra stara vremena




Duško Brala, jedan od organizatora, rekao nam je kako je već duži niz godina čekao povoljan trenutak za organizaciju ovog susreta te kako je posredstvom Facebook grupe "Đir oko Borika" motivirao sve zainteresirane članove.


Oko 50 – ak entuzijasta okupilo se na Boriku u sunčano subotnje jutro i zaputilo se prema Grobniku. Sve je počelo tamo davne 1939. godine, a zaključeno je prije 40 godina. Posljednji start GP utrke označen je 19. lipnja 1977. godine u 16:30 sati. Preluk je odradio dionicu od osam grand prix utrka, Grobnik još 13.


– Obilježavamo godine kada se iz Zadra masovno putovalo na motociklističku utrku na Grobniku koja je bila izuzetno popularna među mladim Zadranima. Zadnja utrka održala se 17. lipnja 1990. godine kada je pobijedio Amerikanac Wayne Rainey, rekao nam je Brala i dodao kako će susret imati i edukativni karakter.


– Uz put ćemo se kratko zaustavljati, da se odmorimo i nešto pojedemo. U popodnevnim satima dolazimo na stazu Grobnik gdje ćemo odvoziti jedan promotivni krug, fotografirati se i nastavljamo prema Opatiji gdje ćemo večerati i prenoćiti. U nedjelju, 13. lipnja imamo susret s vozačima, koji su vozili utrku i gospodinom Goranom Slavićem, autorom knjige o povijesti moto utrka na Preluci. Cijeli program će tako imati i edukativni karakter. Povratak prema Zadru planiramo oko 18 sati, zaključuje Brala.