Tomislav Dražić je novi-stari predsjednik Općinskog vijeća Sukošan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održana konstituirajuća sjednica predstavničkog tijela
Na konstituirajućoj sjednici održanoj na katu Doma mladeži jednoglasnom odlukom svih 13 vijećnika Tomislav Dražić je novi-stari predsjednik Općinskog vijeća Općine Sukošan u kojem su i tri žene: Stipana Banić, Antonija Mitrović i Marijana Rogoznica (sve HDZ). HDZ ima apsolutnu vlast u Općini Sukošan. Osim što ima izvršnu vlast, općinskog načelnika Antu Martinca koji tu dužnost od obavlja već 24 godine, u predstavničkom tijelu, odnosno u Općinskom vijeću ima 8 od 13 vijećnika
Velimir BRKIĆ
Zajednička fotografija vijećnika s načelnikom Antom Martincem i pročelnicom Zdenkom Banović

Jednoglasnog odlukom svih 13 novoizabranih vijećnika Tomislav Dražić (HDZ) je novi-stari predsjednik Općinskog vijeća Općine Sukošan. Na konstituirajućoj sjednici održanoj u Općinskoj vijećnici na katu Doma mladeži nazočilo je svih 13 vijećnika među kojima su i tri žene: Stipana Banić, Antonija Mitrović i Marijana Rogoznica (sve HDZ).
- Zahvaljujem na jednoglasnoj podršci, svoju ću dužnost obnašati savjesno. Pozvao bih sve vijećnike da budu dostojanstveni i da odgovorno obavljaju svoje uloge. Nastojat ću da ova vijećnica bude mjesto tolerancije i međusobnog uvažavanja. Očekujem demokratsko okružje i konstruktivne rasprave, kazao je Tomislav Dražić.
Umjesto novog-starog načelnika Ante Martinca, koji je bio i nositelj HDZ-ove kandidacijske liste, vijećnica je Marijana Rogoznica. Kao i svi vijećnici i Martinac je dao svečanu prisegu.

Vizija, ciljevi, prioriteti

- Vijeće ima važnu ulogu u razvoju općine, definira viziju, ciljeve i prioritete. Svi bi vijećnici trebali imati isti cilj, a to je razvoj Općine Sukošan i boljitak svih žitelja, rekao je Ante Martinac, koji je općinski načelnik od svoje 25 godine života, odnosno od 1997. godine s kraćim prekidom.
HDZ ima apsolutnu vlast u Općini Sukošan. Osim što ima izvršnu vlast, načelnika Martinca, u predstavničkom tijelu, odnosno u Općinskom vijeću ima 8 od 13 vijećnika.
Na lokalne izbore za općinskog načelnika na pet biračkih mjesta, dva u Sukošanu te po jedno u Debeljaku, Gorici i Glavici izašlo je 2.088 od 4.252 birača, odnosno 49.11%. Bilo je ukupno 110 nevažećih listića ili 5,28%. Ante Martinac (HDZ) dobio je 1.081 glasa ili 51,77%, Ante Martinović (grupa građana Mojmira Torbarine) 425 ili 20,35%, Irena Šeremet (SDP, Akcija mladih, HSS, Centar) 243 ili 11,63%, a Darko Smolić - Ročak (HNS) 225 glasova ili 10,77%.

Riješili bi se Gorice i Glavice

Na izbore za Općinsko vijeće od 4.252 upisana birača izašlo je 2.089 birača ili 49,13%. Od ukupnog broja listića nevažećih je bilo 98 ili 4,70%. Od 13 članova OV-a HDZ je osvojio 8 vijećničkih mandata, nezavisni Mojmira Torbarine dva, a po jedan koalicije SDP-Akcija mladih-HSS-Centar i DP-Most, te HNS.
- U Sukošanu i Debeljaku bez Gorice i Glavice za predsjednika Općinskog vijeća četiri kandidacijske liste u Sukošanu su pobijedile HDZ za 99 ili 100 glasova, a u Debeljaku za 25 glasova. Za što nama onda treba Gorica i Glavica, samo da bi pobijedio HDZ, zapitao je SDP-ovac Damir Pavić iz Sukošana, jedini vijećnik koalicije SDP-Akcija mladih-HSS-Centar.
Sukošan i Debeljak do formiranja Mjesnih odbora u 1963. bili su, moglo bi se reći, jedno selo. Danas, osim rodbinskih veza zajednička im je župa sv. Kasijana, škola i groblje.

Četiri ravnopravna i punopravna općinska naselja

Proglašenjem novog Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi oformljena je Općina Sukošan u čijem su sastavu Sukošan i Debeljaka te Gorica i Glavica, službeno od 1993. godine punopravni i ravnopravni članovi ove jedinice lokalne samouprave koja broji četiri naselja.
- Nije zbog HDZ-a i Tomislava Dražića ali se i dalje nastavlja monotonija, gdje su mladi ljudi, gdje su te nove mlade snage. Vraćamo se nazad, a trebali bismo biti općina u kojoj se ugodno živi, a ne živi se, vjerujte mi. Sukošanci su nezadovoljni, život nam kroje Goričani i Glavičani, tvrdi Damir Pavić.
Na izborima u općinskom središtu Sukošan za Općinsko vijeće, HDZ je osvojio 557 glasova, a preostale četiri zasebne kandidacijske liste ukupno 656 glasova (nezavisni Mojmira Torbarine 230, SDP-Akcija mladih-HSS-Centar 206, DP-Most 182, HNS 38) ili 99 više glasova od HDZ-a. U Debeljaku HDZ je osvojio 193 glasova, a četiri kandidacijske liste ukupno 218 (NS 130, nezavisni Mojmira Torbarine 35, DP-Most 31, SDP-Akcija mladih-HSS-Centar 22) ili 25 glasova više.
U Gorici i Glavici HDZ je uvjerljivo dobio najviše glasova. U Gorici 217, dok su preostale četiri kandidacijske liste dobile 71 glas, što je razlika od čak 134 glasova. U Glavici je HDZ osvojio 69 glasova, a sve preostale četiri kandidacijskih lista 8 glasova, što je razlika od 61 glasa.

Poštivanje vijećničke zastupljenosti

Kad je riječ o izboru načelnika, Ante Martinac je dobio ukupno 1.081 glas ili 51,77%, a preostali kandidati: Ante Martinović, Irena Šeremet i Darko Smolić-Ročak ukupno 893 ili 42,95% glasova. Nevažećih listića je bilo 110 ili 5,28%. U Sukošanu je Ante Martinac s obzirom na ukupne glasove troje protukandidata dobio 18 glasova manje, a u Debeljaku 28 manje glasova, dok je u Gorici imao 158 više i u Glavici 68 više glasova.
Pri izboru tijela Općinskog vijeća poštivala se stranačka, odnosno vijećnička zastupljenost. U peteročlanom Povjerenstvo za izbor i imenovanje tri su člana HDZ-a, Tony Šime Gašparović (predsjednik), Željko Števanja i Antonija Mitrović, dok je Mojmir Torbarina nezavisni, a Mario Aralica vijećnik koalicije DP-Most. U Mandatnom povjerenstvu iz HDZ-a su Marko Baričić (predsjednik) i Marijana Rogoznica, te Damir Pavić, koalicija SDP-a. U tročlanom Povjerenstvu za Statut i Poslovnik iz HDZ-a su Stipana Banić (predsjednik) i Željko Števanja, dok je treći član nezavisni Ante Martinović.
Kako Državna uprava više ne saziva i ne vodi konstituirajuću sjednicu istom je vješto koordinirala dipl.iur. Zdenka Banović, općinska pročelnica.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)