Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatski vojnik iz 17. stoljeća na ulazu prodavaonice

Autor:

11.07.2008. 22:00
Hrvatski vojnik iz 17. stoljeća na ulazu prodavaonice

Foto: Velimir BRKIĆ



Turistima su ovakve stvari, one koje se tiču bilo čega što je vezano isključivo za našu zemlju, jako zanimljive, pa se vrlo često slikaju sa mnom, proučuvaju odoru, zapitkuju, kaže Roko
Da se Zadar uistinu može podičiti neiscrpnim idejama za privlačenje pozornosti, a osobito u vrijeme turističke sezone, kada su takvi pothvati najpotrebniji, prije nekoliko dana dokazala je i jedna prodavaonica na Kalelargi. Riječ je, naime, o domišljatom marketinškom triku zahvaljujući kojem ova prodavaonica pridobiva kupce, prethodno ih oduševljavajući svojom kreativnošću.
Stoga su u proteklih nekoliko dana brojni prolaznici već drugu godinu za redom imali priliku uočiti svojevrsnu turističku atrakcija na Kalelargi i to u obliku dvojice mladića odjevenih u neobičnu odoru privlačeći tako oduševljene poglede nemalog broja prolaznika.
Riječ je, naime, o dvojici mladih Zadrana, školaraca koji u zanimljivoj odori hrvatskog vojnika iz 17. stoljeća stoje na ulazu u jednu od prodavaonica na Kalelargi.
Roko i Kristijan, od kojih svaki odrađuje svoju smjenu, na ovaj način zarađuju svoj ljetni džeparac i pri tom uživajući pozornost kakvu će njihovi školski kolege na bilo kojem drugom radnom mjestu teško zaslužiti.
Tako je jutarnju smjenu jučer obavljao Roko, stojeći mirno na ulazu u prodavaonicu dok su ga turisti s oduševljenjem promatrali slikajući ga iz svih kuteva.
– Iako mi se posao sastoji od višesatnog stajanja, uz ovoliko zanimanja za mene i moju odoru, nikako ne mogu reći da mi je dosadno. Turistima su ovakve stvari, one koje se tiču bilo čega što je vezano isključivo za našu zemlju, jako zanimljive, pa se vrlo često slikaju sa mnom, proučuvaju odoru, zapitkuju, kaže Roko.
S obzirom da je riječ o prodavaonici kravata, Roko i Kristijan na svojim zanimljivim odorama imaju i neobično kravatu, a kako doznajemo od tamošnje prodavačice, riječ je o prvoj hrvatskoj kravati. Ta je informacija zasigurno svima zanimljiva jer rijetki su oni koji zaista znaju kako je izgledao ovaj izvorni hrvatski proizvod koji je obišao svijet. Stoga je moguće tek zamisliti kako ta informacija djeluje na turiste koji pri toj spoznaji osobito polude, zbog čega su Roko i Kristijan ponekad i u opasnosti da ih netko od turista ne otme.