Prozračna ljepota čipke uvijek oduševljava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
cipka_pag
Alenka FESTINI
Katarina je pašku čipku počela učiti šivati pred šest godina

Galerija paške čipke na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu tijekom ljeta otvorena je svakodnevno. U stalnoj postavi ove galerije postavljeno je stotinjak čipki raznih oblika. Među njima je i nekoliko čipki koje služe kao ukras na ženskim košuljama i posteljini. Treba spomenuti i da je niz eksponata star i preko 100 godina.

Paška čipka prezentirana je i na ženskoj narodnoj nošnji, koja plijeni pozornost mnogih posjetitelja. Zanimljivost ove galerije jest ta što se tu, osim što mogu razgledati prekrasne rukotvorine, posjetitelji mogu upoznati i sa šivanjem paške čipke. Za našeg posjeta Galeriji umijeće izrade paške čipke prezentirala je mlada čipkarica, šesnaestogodišnja Katarina Škunca, koju smo zatekli kako spretno iglom i koncem ubada svaki sitni punat.

- Turisti me često zapitkuju kako se stvara paška čipka. Kada im pokažem da je za ovo jedinstveno djelo potrebna samo tanka igla i konac te jedan tvrđi jastuk i karton za shemu, mnogi se iznenade, kaže Katarina koja nam je otkrila da je pašku čipku počela učiti šivati pred šest godina i to u sklopu slobodnih školskih aktivnosti u paškoj osnovnoj školi.

Da je paška čipka stvarno jedinstveno remek djelo, rado pokazuju i mnoge Paškinje, koje rado prezentiraju svoj rad na ulicama i trgovima.

Na trgu ispred Zborne crkve zatekli smo tetu Tonćicu i tetu Mariju, koje gotovo svakog ljetnog dana prolaznicima prezentiraju svoje radove. I one su potvrdile veliki interes turista za proces nastanka paške čipke.

- Često nas snimaju i fotografiraju za uspomenu. Zasigurno je i njima naša čipka lijepa, a koliko smo primijetile očito je da su bar dijelom upoznati s paškim čipkarstvom, kazale su nam dvije simpatične Paškinje.

Naime, paška čipka i ovog je ljeta u svom bijelom sjaju prezentirana u Pagu, gradu u kojem je nastala pred 500 godina. Ova rukotvorina je jedinstvena u svijetu i kao takva zaštićena je te nosi oznaku Izvornosti i Jedinstvenosti. Za kvalitetnu prezentaciju paške čipke pobrinuli su se Grad Pag i Udruga paških čipkarica "Frane Budak" koji su organizirali stalnu postavu Galerije. No, svakako treba pohvaliti i brojne paške čipkarice koje su šivajući na ulicama i trgu prave prezentatorice paškog čipkarstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)