Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Struja “teška” 13,2 milijuna kuna stigla u Grabi

Autor: Velimir Brkić

11.07.2008. 22:00
Struja “teška” 13,2 milijuna kuna stigla u Grabi

Foto: Velimir BRKIĆ



Dosadašnje nedovođenje struje u zonu Grabi rezultat je bahatosti, nekooperativnosti i svojevrsne zloće HEP-a kad je u pitanju Zadarska županija, tvrdi Davor Lončar, načelnik Poličnika, dodajući kako je prebacivanje financijske loptice s jednih na druge, za punih godinu dana usporilo početak rada u zoni Grabi
Nakon višemjesečnog čekanja i borbe sa zagrebačkim HEP-om, pred 90-ak dana započeti radovi na dovođenju električne energije u poslovnu zonu Grabi u Poličniku konačno su okončani. Zona Grabi je 13 kilometara dugim podzemnim kabelom koji ide sve do trafostanice na zadarskim Stanovima dobila struju vrijednu 13,2 milijuna kuna. Već izgrađeni objekti tvrtki NEC, Kemoplast i Knežević co napokom mogu započeti s radom.
– Uz sva protivljenja u zagrebačkom HEP-u su shvatili da jedino tako mogu doprinijeti razvoju gospodarstva u Općini Poličnik, Zadarskoj županiji i konačno u Hrvatskoj. Naime, zakon izričito nalaže da je HEP obvezan u svaku poslovnu zonu u Hrvatskoj, pa tako i zonu Grabi, dovesti električnu energiju. Dosadašnje nedovođenje struje u zonu Grabi je rezultat bahatosti, nekooperativnosti i svojevrsne zloće HEP-a kad je u pitanju Zadarska županija, tvrdi Davor Lončar, načelnik Poličnika, dodajući kako je prebacivanje financijske loptice s jednih na druge, za punih godinu dana usporilo početak rada u zoni Grabi.
– Od sveukupnog iznosa od 13,2 milijuna kuna Općina, ulagači i HEP osigurali su oko 9 milijuna kuna. Za preostalih 4 milijuna kuna kandidirali smo se u Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, govori Lončar dodajući kako je iz trafostanice Stanovi kod igrališta NK Zadar dovedena struja električnog napona od 6 mega volti, koji je dovoljan za rad svih privrednih subjekata u Zoni.
– Usprkos sumljivcima koji su govorili da je Zona Grabi samo mrtvo slovo na papiru, nakon izgrađene infrastrukture, danas su zahvaljujući izuzetnom razumijevanju i kooperativnosti DP Elektra Zadar i direktora Tomislava Dražića izgrađene već tri od devet niskonaponskih trafostanica, zadovoljno će Lončar dodajući kako će i javna rasvjeta zasvijetliti za 10-ak dana.
Osim NEC-a, Kamoplasta i Knežević co., pred početkom otvaranja su Harmolux, Alira, Lignum, Medita i Uljara Tihomir Jukić, na jesen se očekuju početak rada Sas-Vektora, Marikomerca i Vindije, dok građevinske dozvole ovih dana očekuje Oceanus Rijeka, Magros Rijeka, Taši Tunolov Zadar, Inerijer gips Sukošan, Ceste Zadarske županije, Stanić Zagreb, Trend-Inžinjering i drugi. Istovremeno je raskinut ugovor sa Žitom Osijek zbog neispunjavanja odredbi iz potpisanog ugovora.
– Za nekoliko dana uslijedit će tehnički pregled Zone. Svečanost otvoranja Zone Grabi, u nazočnosti premijera dr. Ive Sanadera i drugih visokih dužnostika, održat će se na na blagdan Sv. Ivana Glavosijeka i Dan općine Poličnik, 29. kolovoza, najavio je Lončar dodajući kako će se izmjenama i dopunama općinskog PPU-a zona Grabi proširiti za još 30 hektara predviđenih za proizvodno-skladišne i uslužne djelatnosti poput benzinske postaje, motela i ugostiteljskih objekata.
Istovremeno na 20 hektara zone Murvica IK (kod Metroa) u tijeku su radovi na izgradnji infrastrukture dok je za izuzetno atraktivne zone Murvica- jug površine 43 hektara i Mazije od 6 hektara u tijeku završno ishođenje potrebne dokumentacije.
– Odlučni smo da poslovna zona bude ono što jest po imenu – da se u njoj gradi i radi te da zaposli ljude iz okolice. Jednostavne računice govore da bi realizacija planiranih programa mogla zaposliti i preko 300 ljudi, kaže Lončar, dodajući kako će glavni ulaz u zonu Crno Zadar, Zemunik i Murvica-jug biti kod tzv. stare karaule.