Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Županijski proračun na 192 milijuna kuna

Autor: Ivan Stagličić

11.07.2008. 22:00
Županijski proračun na 192 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Ante Vodopija ustvrdio da je ovakav proračun za SDP neprihvatljiv, dodajući kako se svake godine ponavlja da se prigodom svakih izmjena i dopuna smanjuju prihodi planirani iz ministarstava, posebice iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Devetnaesta sjednica Županijske skupštine Zadarske županije započela je raspravom o prihvaćanju Skraćenog zapisnika s prošle sjednice kojemu su se usprotivili vijećnici SDP-a. Njihova stajališta iznio je vijećnik Svetko Šarić koji je izrazio neslaganje prikazom točke 11 spornoga zapisnika u kojem je bilo riječi o razrješenju i imenovanju članice, donosno člana u Školski odbor Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar. Tada je bila razriješena Jasminka Bašić, a imenovan dr. sc. Đani Bunja, što je izazvalo i napuštanje dvorane dijela županijskih vijećnika.
U Zapisniku pod točkom 11, naime stoji «Prije glasovanja ponovo se utvrđuje nazočnost županijskih vijećnika za donošenje pravovaljnih odluka. Prozivanjem članova utvrđena nazočnost 27 županijskih vijećnika».
– Nije tako bilo, nego je glasovanje bilo pravilno ali nije bilo dovoljno ruku podignutih za Prijedlog odluke, pa se znači pristupilo utvrđivanju kvoruma. To je velika razlika u odnosu na to da nije bilo kvoruma. Kvoruma je bilo, naglasio je Šarić dok mu je predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić odgovorio da Skupština može utvrđivati kvorum u bilo koje vrijeme, da je kvorum tražio predsjednik kluba i da Poslovnik nije povrijeđen. Šarić je, pak, na to odvratio da nije dopustivo na istoj sjednici dva puta glasovati za istu točku.
Zapisnik na krjau jest prihvaćen ali uz nove nejasnoće, budući da se baratalo s dva broja onih koji su glasovali «za», prema presjedniku Zriliću 22, a prema SDP-u 21, dok je protiv bilo jedanaest vijećnika. Koliko je žučna bila rasprava o ovome pitanju pokazuje i da je predsjednik Zrilić vijećnici Glasovac u jednom času zaprijetio i opomenom. Glasovac je, inače, ustvrdila da je upravo Zrilić taj koji je još jednom povrijedio Poslovnik budući da se uključuje u raspravu umjesto da dade na glasovanje primjedbu SDP-ovih vijećnika.
– Ja sam naprotiv htio samo omogućiti jedno elokventno, demokratsko obrazloženje, a s njime se možete složiti ili ne složiti, odgovorio je Stanko Zrilić.
Prva, a moglo bi se reći i ključna točka Dnevnog reda, budući da je ovo posljednja sjednica Županijskoga poglavarstva prije ljetne stanke, bio je prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Zadarske županije za 2008. godinu. O ovoj točki se razvila diskusija u kojoj je vijećnik Ante Vodopija ustvrdio da je ovakav proračun za SDP neprihvatljiv i da će glasati protiv, a posebno je istaknuo kako se svake godine ponavlja da se prigodom svakih izmjena i dopuna smanjuju prihodi planirani iz ministarstava, posebice iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i kod tih se izmjena ne po prvi put odnosi na domove za starije i nemoćne osobegdje se iznos smanjuje za jednu polovicu, otprilike, u odnosu na planirano. Također se kritički izrazio o sredstvima predviđenima za razvitak otoka.
– Otoci su svakoga dana sve dalje od željenog i proklamiranog razvitka. O tome svjedoči broj novorođene djece na otocima i demografska slika naših otoka, kazao je Vodopija koji se pritom i ispričao za navedenu primjedbu koja nije izravno vezana uz Proračun.
Župan Zrilić odgovorio je te istaknuo kako je bitno da domovi budu u funkciji iduće godine, ako nisu ove, a upozorio je i kako nijedan objekt nije isključen i bit će dovršeni.
– Kad je riječ o otocima, za idući put ćemo pripremiti informaciju o svemu što se zadnjih pet, šest, pa i osam godina radilo na tome polju, pa će se konačno vidjei je li se ulaže ili ne ulaže. Broj stanovnika na otocima nije zadovoljavajući ali natalitet ne ovisi o bogatstvu društva nego je stvar nekih drugih parametara.
U glasovanju su izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu prihvaćene s 29 glasova «za» i sedam «protiv». Ovim izmjenama i dopunama su ukupni prihodi i rashodi povećani za tri milijuna i dvjesto tisuća kuna, te novi plan Proračuna za 2008. godinu iznosi 192.000.000 kuna. U sklopu ove točke uvedena je i dopuna kojom je Skupština odobrila zadarskoj Općoj bolnici 371.551,52 kuna za nabavku novog kolonoskopa i UZV gastroskopa.