Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Čekamo vas Česi

Autor: Roman Morović

11.07.2009. 22:00
Čekamo vas Česi


Četvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa: Hrvatska – SAD 3-1 (Čilić – Blake 6:3, 6:3, 4:6, 6:2)
Pobjedom Marina Čilića nad Jamesom Blakeom Hrvatska je stigla do trećeg boda i konačne pobjede nad SAD-om. Gledateljstvo u Poreču je eksplodiralo i ovacijama pozdravilo Čilića za drugo hrvatsko polufinale Davis Cupa. Prvi hrvatski reket je pobjedom osigurao četvrfinale koje će Hrvatska igrati protiv Češke u rujnu.
Junak dana, Marin Čilić, odigrao je onako kako smo svi znali da može, a kad netko zna i može, pa još to pokaže u važnom trenutku kakav je bio ovaj, nema ništa ljepše. Prvi hrvatski reket nadigrao je Jamesa Blakea sa 6:3, 6:3, 4:6 i 6:2, u četiri seta, a zapravo, sve je trebalo završiti još brže.
U prva dva seta je Marin potpuno držao Amerikanca pod kontrolom, a Blake nije od igrača koji će zadržati mirnoću kada osjeti da je onaj s druge strane mreže bolji od njega. Dosta toga je promašio, ali bitnije od onoga što je igrao gostujući adut ipak je ono što je pokazao Čilić.
Početak je, doduše, bio malo nesiguran, primjerice, u prvom gemu izvukao je 15:40, kod 1:1 još jednu break-loptu, no brzo se zahuktao. Kada je krenulo, zaigrao je puno agresivnije nego prije dva dana protiv Mardyja Fisha, bolje i reternirao, solidno servirao, iako ponovno na dosta niskih 50 % ubačenog prvog u cijelom meču. Sasvim dovoljno za jednu od najznačajnijih pobjeda u karijeri. Nakon što je Marin na otvaranju izdržao dva teška servis-gema, u prvom setu se sve počelo rasplitati nakon 3:2. Marin je breaknuo u šestom i osmom gemu, Blake između toga privremeno nadoknadio break zaostatka, no kod zaostatka od 5:3 više mu nije bilo povratka.
I u drugom setu Čilić je rano držao nakon Amerikančeve break-lopte, bilo je to u drugom gemu, dok je u nastavku dvaput oduzeo Blakeov servis, za 3:2 i 6:3, osiguravši sebi i Hrvatskoj dolazak set do ukupne pobjede. Treći je započeo jednako dobro, Čilićevim breakom za 2:0, ali loš servis-gem kod tog vodstva vratio je Blakea u igru i zadržao gostujuću nadu na životu. Iz nastavka seta najviše je u pamćenju ostao Amerikančev servis kod zaostatka od 4:3, kada je držao nakon pet nevezanih Marinovih prilika za break, 30:40 i četiri prednosti, a zatim i Blakeov break za preokret i vodstvo od 5:4. Nakon toga, gostujući adut je sa spašenih 30:40 držao za ulazak u četvrti set. Tu je sve započelo kao i u prethodnom setu, Marinovim breakom za 2:0, samo što ovog puta nije popustio. Štoviše, pri vodstvu od 5:2 breaknuo je još jednom i time dovršio ovu prekrasnu priču.