Najtraženiji Sv. Donat, barkajol i kravate

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
suveniri_3
Ivan JAMIČIĆ
Gosti jako cijene i kravate kao originalni hrvatski proizvod

Crkvice Sv. Donata od kamena ili stakla, prepoznatljivi zadarski barkajoli, replike posuda izrađenih od antičkog stakla, domaće maslinovo ulje, rakije, lavanda, ali i skupocjene kravate te marame neki su od autohtonih suvenira koje su turisti prepoznali kao vjerodostojnu uspomenu na njihov boravak u Zadru ili kao prigodni dar za povratak s putovanja.

Iako su štandovi na kojima se najčešće prodaju suveniri preplavljeni raznoraznim stvarčicama s natpisom "made in China" i slično, sve je lakše doći do suvenira koji su proizvedeni u Hrvatskoj i koji čuvaju duh onog grada ili zemlje koju predstavljaju.

Staklene minijature

Jedan od takvih štandova je i onaj obitelji Podharški iz Huma na Sutli, koji u ponudi imaju brojne rukotvorine puhanog stakla. Oni su jedini hrvatski obiteljski obrt koji se bavi izradom suvenira od stakla i oblikovanjem raznih posuda slobodnim puhanjem stakla u kalup. U svojoj bogatoj ponudi nude staklene minijature crkve Sv. Donata, ali i vaze i brojne posudice raznih veličina i oblika. Djelatnica koja radi na štandu navodi da turisti rado kupuju i domaće rakije, koje su pakirane u prigodne boce. Ipak, dodala je kako je ove godine slabija prodaja nego lani.

Slično je kazala i djelatnica suvenirnice na Kalelargi, jedne od prvih suvenirnica u Zadru, koja je počela prodavati originalne zadarske suvenire. Ona kaže da je ove godine pala prodaja, a da se najviše prodaju suveniri sa zadarskim motivima.

- Najprodavaniji su suveniri koji prikazuju najprepoznatljiviji zadarski simbol - crkvu Sv. Donata. "Donati" nam se prodaju u svim oblicima i svim veličinama, bilo da su izrađeni od stakla, kamena ili su nacrtani na magnetu. Osim toga od ove godine imamo novi autohtoni zadarski suvenir - zadarski barkajol, koji se izrađuje u Zadru i također je vrlo tražen, rekla je djelatnica. Ona je istaknula da turisti kupuju i Maraschino te ostala domaća alkoholna pića, maslinovo ulje, med, ali i eterična ulja, lavandu u vrećici i slično.

Zadarski motivi

Onaj tko želi ekskluzivniji hrvatski suvenir može ga kupiti u trgovini Croata gdje se između ostalog prodaju kravate - autohtoni hrvatski proizvodi. Najtraženije kravate su one na kojima su oslikana ili hrvatska obilježja, primjerice, glagoljaška slova i hrvatski pleter, dok su na maramama, između ostalog, naslikani i zadarski motivi. Tako smo vidjeli maramu s motivom zadarske katedrale.

- Najviše i najčešće nam dolaze Japanci, Francuzi, Španjolci i Amerikanci pa traže kravate i marame. Najviše kupuju ove s hrvatskim motivima. Neki čak traže i one s hrvatskim grbom, rekla je Ivana, djelatnica Croate. Dodala je kako je cijena od oko 400 kuna po kravati za te turiste prihvatljiva.

Hrvatski grb, i to onaj starohrvatski, kao i motiv Zadra može se naći i na štandu kod mosta na kojem se na starinski način izrađuju kovanice koje se kao uspomena mogu ponijeti kući.

- Turist može za 35 kuna kupiti već napravljenu kovanicu, ali može odabrati motiv koji želi pa mu je mi napravimo pred njim, a potom dobije i certifikat o toj kovanici, rekao je Damir. On je dodao da nisu baš zadovoljni odazivom turista, ali i se nada da će posao krenuti.

Osim crkve Sv. Donata i nedavno prepoznatih barkajola, Zadar ima još mnogo spomenika, ali i simbola koji bi se mogli iskoristiti za izradu suvenira kao što su, primjerice, jedinstvene Morske orgulje.

 

Antičko staklo na cijeni

Fabija Franulović, djelatnica Muzeja antičkog stakla, istaknula je da su u Muzeju jako zadovoljni interesom turista te njihovom kupnjom suvenira. U muzeju se mogu kupiti replike posuda antičkog stakla koje su napravljene u obiteljskoj puhaonici stakla Podhraški. Replike antičkog stakla prošlogodišnji su dobitnici Plavog cvijeta za najoriginalniji autohtoni suvenir.

- Posjetitelji su oduševljeni jer je ovo smislen suvenir koji ima svoju priču. Sve posude se mogu koristiti, ali treba paziti da ih se ne pere u perilici za suđe. Osim posuda u ponudi imamo i replike antičkog nakita koji je pronađen na našem području, zaključila je Franulović.

 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno