Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najtraženiji Sv. Donat, barkajol i kravate

Autor:

11.07.2009. 22:00
Najtraženiji Sv. Donat, barkajol i kravate

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Najprodavaniji su suveniri koji prikazuju najprepoznatljiviji zadarski simbol – crkvu Sv. Donata. Donati se prodaju u svim oblicima i veličinama, bilo da su izrađeni od stakla, kamena ili su naslikani na magnetu, kazala je djelatnica jedne suvenirnice
Crkvice Sv. Donata od kamena ili stakla, prepoznatljivi zadarski barkajoli, replike posuda izrađenih od antičkog stakla, domaće maslinovo ulje, rakije, lavanda, ali i skupocjene kravate te marame neki su od autohtonih suvenira koje su turisti prepoznali kao vjerodostojnu uspomenu na njihov boravak u Zadru ili kao prigodni dar za povratak s putovanja.
Iako su štandovi na kojima se najčešće prodaju suveniri preplavljeni raznoraznim stvarčicama s natpisom “made in China” i slično, sve je lakše doći do suvenira koji su proizvedeni u Hrvatskoj i koji čuvaju duh onog grada ili zemlje koju predstavljaju.
Staklene minijature
Jedan od takvih štandova je i onaj obitelji Podharški iz Huma na Sutli, koji u ponudi imaju brojne rukotvorine puhanog stakla. Oni su jedini hrvatski obiteljski obrt koji se bavi izradom suvenira od stakla i oblikovanjem raznih posuda slobodnim puhanjem stakla u kalup. U svojoj bogatoj ponudi nude staklene minijature crkve Sv. Donata, ali i vaze i brojne posudice raznih veličina i oblika. Djelatnica koja radi na štandu navodi da turisti rado kupuju i domaće rakije, koje su pakirane u prigodne boce. Ipak, dodala je kako je ove godine slabija prodaja nego lani.
Slično je kazala i djelatnica suvenirnice na Kalelargi, jedne od prvih suvenirnica u Zadru, koja je počela prodavati originalne zadarske suvenire. Ona kaže da je ove godine pala prodaja, a da se najviše prodaju suveniri sa zadarskim motivima.
– Najprodavaniji su suveniri koji prikazuju najprepoznatljiviji zadarski simbol – crkvu Sv. Donata. “Donati” nam se prodaju u svim oblicima i svim veličinama, bilo da su izrađeni od stakla, kamena ili su nacrtani na magnetu. Osim toga od ove godine imamo novi autohtoni zadarski suvenir – zadarski barkajol, koji se izrađuje u Zadru i također je vrlo tražen, rekla je djelatnica. Ona je istaknula da turisti kupuju i Maraschino te ostala domaća alkoholna pića, maslinovo ulje, med, ali i eterična ulja, lavandu u vrećici i slično.
Zadarski motivi
Onaj tko želi ekskluzivniji hrvatski suvenir može ga kupiti u trgovini Croata gdje se između ostalog prodaju kravate – autohtoni hrvatski proizvodi. Najtraženije kravate su one na kojima su oslikana ili hrvatska obilježja, primjerice, glagoljaška slova i hrvatski pleter, dok su na maramama, između ostalog, naslikani i zadarski motivi. Tako smo vidjeli maramu s motivom zadarske katedrale.
– Najviše i najčešće nam dolaze Japanci, Francuzi, Španjolci i Amerikanci pa traže kravate i marame. Najviše kupuju ove s hrvatskim motivima. Neki čak traže i one s hrvatskim grbom, rekla je Ivana, djelatnica Croate. Dodala je kako je cijena od oko 400 kuna po kravati za te turiste prihvatljiva.
Hrvatski grb, i to onaj starohrvatski, kao i motiv Zadra može se naći i na štandu kod mosta na kojem se na starinski način izrađuju kovanice koje se kao uspomena mogu ponijeti kući.
– Turist može za 35 kuna kupiti već napravljenu kovanicu, ali može odabrati motiv koji želi pa mu je mi napravimo pred njim, a potom dobije i certifikat o toj kovanici, rekao je Damir. On je dodao da nisu baš zadovoljni odazivom turista, ali i se nada da će posao krenuti.
Osim crkve Sv. Donata i nedavno prepoznatih barkajola, Zadar ima još mnogo spomenika, ali i simbola koji bi se mogli iskoristiti za izradu suvenira kao što su, primjerice, jedinstvene Morske orgulje.
 


Antičko staklo na cijeni


Fabija Franulović, djelatnica Muzeja antičkog stakla, istaknula je da su u Muzeju jako zadovoljni interesom turista te njihovom kupnjom suvenira. U muzeju se mogu kupiti replike posuda antičkog stakla koje su napravljene u obiteljskoj puhaonici stakla Podhraški. Replike antičkog stakla prošlogodišnji su dobitnici Plavog cvijeta za najoriginalniji autohtoni suvenir.
– Posjetitelji su oduševljeni jer je ovo smislen suvenir koji ima svoju priču. Sve posude se mogu koristiti, ali treba paziti da ih se ne pere u perilici za suđe. Osim posuda u ponudi imamo i replike antičkog nakita koji je pronađen na našem području, zaključila je Franulović.