Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pravo stanje u trgovini tek na jesen

Autor: Dunja Maričić

11.07.2009. 22:00
Pravo stanje u trgovini tek na jesen


Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca Obrtniče komore Zadarske županije kaže kako će se pravo stanje u trgovini vidjeti tek na jesen zbog trenutačnog utjecaja turističke sezone koja nesumnjivo ima blagotvorno djelovanje na trgovinu i trgovce. Da stanje nije dobro, svi se slažu.
Malta ponavlja s kakvim su se problemima trgovci suočavali posljednjih godina, no tada je trgovina iz godine u godinu rasla, a muke konkurencije pogađale su male trgovce. Kakvo je stanje sada kad trpi sva trgovina, Malta nije mogao popratiti brojkama za Zadarsku županiju.
Očigledno je da istodobno najzastupljenija gospodarska djelatnost, koja sudjeluje s oko 40 posto u BDP-a na području Zadra, i njezin pad od gotov 20 posto mora imati učinka, no rezultati će biti dostupni tek na jesen. Oni nacionalni već sada su poznati i unose strah.
Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju crne brojke. Naime, navodi se kako je u prva tri mjeseca 2009. godine u trgovini izgubljeno 39 tisuća radnih mjesta, što znači čak 432 izgubljena radna mjesta dnevno. Zatvoreno je 7.500 prodavaonica i servisa. Podaci govore da je realni pad prometa u svibnju nastavljen i iznosio čak 19,3 posto.
U Zadru je najzastupljenija gospodarska djelatnost upravo trgovina. Globalna kriza, trend otvaranja velikih trgovačkih centara faktori su koji neminovno dovode male trgovce i obrtnike u još nezavidniji položaj. Tome su mali trgovci svjedočili posljednih godina. Negativnim trendovima još više je pridonio Zakon o zabrani rada nedjeljom, koji je šest mjeseci bio na snazi, a prije mjesec dana proglašen neustavnim na zadovoljstvo trgovaca. Trgovina je, svi se slažu, time bila diskriminirana u odnosu na druge grane u privredi. Po rezultatima GFK-centra za istraživanje tržišta čak 49 posto stanovništva slagalo sa zabranom, trgovcima je rušenje zakona donijelo olakšanje, iako je šteta već bila učinjena.