Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Galovčani od novog načelnika očekuju da smiri političke strasti u Galovcu

Autor: Velimir Brkić

11.07.2010. 22:00
Galovčani od novog načelnika očekuju da smiri političke strasti u Galovcu

Foto: Velimir BRKIĆ



Građani općina Galovac i Zemunik Donji jučer su izašli na prijevremene lokalne izbore. Birači iz zemuničke općine birali su novo Općinsko vijeće, a birači iz galovačke općine novog načelnika i donačelnika.
Prijevremeni izbori do 16 sati protekli su u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, uz poštivanje izbornih pravila i profesionalan rad biračkih odbora, uz vrlo dobar odaziv birača u Galovcu. No, uz vrlo slab odaziv birača u Općini Zemunik, uglavnom zbog nesređenih biračkih popisa.
Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji biralo se 11 vijećnika, a natjecale su se liste HDZ-a, HSP-a, HSS-a i SDSS-a koji u svibnju prošle godine nije niti izišao na izbore u ovoj općini.
Na biračkim popisima u Općini Zemunik Donji upisano je 2.624 birača, a do 16 sati glasovalo je ukupno 627 birača s pravom glasa ili tek 23,9 posto. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima u mjesecu svibnju u prvom krugu izašlo je 1.107 birača, a u drugom krugu izbora za načelnika čak 1.317 birača ili 50,19 posto. Za jedno vijećničko mjesto bila su potrebna 82 glasa.
Birači su jučer glasovali na tri biračka mjesta – Zemunik Donji (općinska vijećnica), Zemunik Gornji (prostorije športskog centra) i Smoković (bivši Dom kulture).
Do 16 sati na biračkom mjestu Smoković od 440 upisanih birača na biračko mjesto u nekadašnjem Domu kulture izašlo je tek 52 birača s pravom glasa, odnosno 11,8 posto.
– Najveći problem Smokovića je što tu boravi tek 78 stalnih stanovnika. Ostali Smokovićani tu nisu sasvim stalno, dok je velik broj onih koji žive i rade u drugim državama Europe i svijeta, odnosno i izvan Hrvatske i izvan Srbije, govori nositelj SDSS-ove kandidacijske liste Rade Graovac, nekadašnji radnik benkovačke tvrtke za proizvodnju i trgovinu kamenom Kimont.
U Zemuniku Gornjem upisano je 656 birača, a do 16 sati na biralište je izašlo 142 birača ili 21,65 posto. Na prošlogodišnjim neposrednim lokalnim izborima glasovalo je oko 250 birača.
U općinskom središtu Zemunik Donji po biračkom popisu ima 1.528 birača od kojih je do 16 sati na biračko mjesto u općinskoj vijećnici izašlo njih 433, odnosno 28,34 posto.
– Za sada nemamo primjedbi na tijek glasovanja, gotovo će uglas nositelj HDZ-ove liste Ivica Šarić, vijećnički kandidat HSP-a Marin Buljat, načelnik Josip Marušić i nositelj HSS-ove liste Stanko Duilo, dok su se za vrijeme jučerašnjeg “zvizdana” u kafiću nadomak biračkog mjesta za istim stolom osvježavali hladnim pićima.
Galovčani su jučer birali novog načelnika između tri kandidata – Marina Gulana (HDZ) i njegova zamjenika Rafaela Burčula (HDZ) koje podržava općinski HNS i HSU, Josipa Ćose (HSLS) i njegova zamjenika Šime Čakaruna (HSLS) te Denisa Burčula (nezavisni) i njegova zamjenika Davora Kovača (HSS). Novi načelnik je onaj koji osvoji 50 posto plus jedan glas birača koji su glasovali. U protivnom u drugom krugu idu dva kandidata s najvećim brojem glasova.
Po biračkom popisu pravo glasa imalo je 1.103 punoljetnih građana, a do 16 sati pravo glasa iskoristilo je 488 birača, odnosno 44,25 posto.
Od novog načelnika ponajprije želimo da smiri političke strasti u Galovcu i otvori općinske prostorije za sve Galovčane i Galovčanke, da Općina nakon posljednjih događanja sasvim funkcionira, sukus je izjava upitanih žitelja Galovca.
 


“Nestalo” čak 78,7 posto Srba


U zemuničkoj općini na biračkom popisu ima ukupno 624 Srba, dok ih tu stalno boravi tek 133. Naime, pored 78 stalnih Srba u Smokoviću, istovremeno ih u Zemuniku Gornjem ima 33, a u Zemuniku Donjem 22 Srba sa stalnim boravkom. Iz raznih razloga, ponajprije zbog nesređenih biračkih popisa od 624 Srba nedostaje čak 491 Srbin, odnosno čak 78,7 posto Srba upisanih u birački popis Općine Zemunik Donji.




 


Razlozi prijevremenih izbora


Izbori u Galovcu se održavaju jer je načelnik Slavko Šare neopozivu ostavku podnio iz Istražnog zatvora u Splitu, a USKOK ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava. Do raspuštanja Općinskog vijeća u Zemuniku Donjem je došlo budući da su šestorica vijećnika koalicije HSS-HSP podnijeli ostavke ne želeći prihvatiti izmjene općinskog Statuta kojima bi se “amenovao” izbor dvoje vijećnika, pripadnika srpske nacionalne manjine. Davorka Krnčević, ravnateljica Doma za odrasle osobe u Zemuniku, imenovana je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća. Prije mjesec dana na dopunskim izborima za zamjenika načelnika Općine je izabran SDSS-ov Dragan Daničić koji je, uostalom, bio i jedini kandidat.