Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Majka ubila bebu u bolničkoj postelji

Autor: Novi list

11.07.2010. 22:00
Majka ubila bebu u bolničkoj postelji

Foto: Sebastian GOVORČIN



Puljanka (39) je ubila svoje novorođenče koje je rodila dan ranije u svom stanu. Mrtvo dijete je pored nje u krevetu pronašlo osoblje bolnice
Istražitelji i dalje rasvjetljavaju čedomorstvo što se dogodilo u pulskom rodilištu. Puljanka (39), inače majka dvoje djece, sumnjiči se da je u pulskom rodilištu prošlog ponedjeljka ubila svoje čedo koje je, neslužbeno saznajemo, rodila dan ranije u svom stanu.
Dijete je mrtvo pored nje u bolničkom krevetu pronašlo osoblje bolnice koje je bilo u obilasku pacijentice. Zaposlenici su primijetili da je pacijentica leđima okrenuta djetetu koje je bilo uz nju u krevetu. Budući da rodilje nikada bebama ne okreću leđa, medicinsko osoblje je otišlo provjeriti što se događa.
Kada su prišli djetetu, primijetili su njegov plavi nosić, što je ukazivalo na to da je dijete već mrtvo. Odmah su pozvali policiju, a majka je, navodno, priznala čedomorstvo. Nakon nekoliko dana boravka u bolnici žena je privedena na ispitivanje u Istražni centar pulskog Županijskog suda.
Glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Rogić Jukopila potvrdila je da je Puljanka privedena u Istražni centar zbog sumnje da je počinila čedomorstvo. Neslužbeno saznajemo da je riječ o ženi koja ima dvoje djece te da joj je životni partner dulje odsutan s posla.
Posljednju trudnoću je, navodno, cijelo vrijeme skrivala od ljudi, a porodila se sama u stanu. Odmah nakon poroda pozvala je Hitnu pomoć koja ju je odvezla u pulsko rodilište. Pružena joj je pomoć, a onda se dogodio stravičan čin.
 


Halucinacije i suicidalni poriv


Stručnjaci tvrde da svaki slučaj čedomorstva treba gledati pod posebnim svjetlom. Slažu se da se kod osoba koje počine čedomorstvo radi o “krivoj procjeni i gubitku realiteta”. Nakon poroda žena prolazi kroz iscrpljujuću i mučnu fazu u kojoj hormoni podivljaju pa velika količina negativnih emocija polako stvara psihotično stanje, pri kojem osoba gubi razum i nije svjesna svojih postupaka. Takve osobe, skoro bez iznimke, pate od depresije, proširenog suicidalnog pogleda i zapovjednih halucinacija, što ih nagnaju na takav čin.