Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mala škola kaširanja

Autor: Alenka Festini

11.07.2010. 22:00
Mala škola kaširanja

Foto: Alenka FESTINI



Po završetku radionice 15. srpnja u 18 sati na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se izložba kaširanih radova. Izložba će izgledati poput tržnice na koju će djeca donijeti kaširano voće, povrće i druge namirnice koje će prodavati za pokrivanje dijela troškova radionice
U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag u kuli od Skrivanata održava se kreativna radionica “Mala škola kaširanja” – Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. Radionica traje od 8. do 14. srpnja, a održava se u vremenu od 17 do 21 sati. Predviđena je za djecu, koja uz stručno vodstvo više pedagoginje Maline Zuccon Martić i njenih suradnika Danka Dujmovića i Nine Martić uče raditi ukrasne predmete u tehnici kaširanja.
Prvog dana u radionici je sudjelovalo šezdesetak djece koja su strpljivo i pažljivo učila tehniku kaširanja te spretno izrađivali glavice kupusa od papira te ih bojila vodenim bojama.
– Muzej za umjetnost i obrt u Pagu tu je drugo ljeto zaredom, a posebno me veseli što su nam došla djeca koja su s nama bila i lani pa smo se s njima odmah na početku srdačno pozdravili. Naravno, tu su i djeca koja lani nisu bila i svi zajedno brzo smo se sprijateljili. Predivno je raditi s njima. Djeca su draga, znatiželjna, željna kulture i znanja. Posebno nas veseli što su s djecom i roditelji, koji nakon dvije minute nagovaranja i sami počnu raditi, kaže Malina Zuccon Martić.
Kao što je već spomenuto, za ovu je sezonu predviđena radionica kaširanja. Riječ je o tehnici izrade predmeta novinskim papirom, ljepilom od brašna i vode te bojenjem izrađenih oblika vodenim, tempera i akril bojama. Izrađivat će se razno povrće, voće, ribe, pršuti, panceta. Dakle, tema je paleta zdrave hrane.
– Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba u gostima lani je prvi puta gostovao izvan Zagreba, a prva lokacija bila nam je upravo Pag, kamo nas je pozvao Centar za kulturu. To se pokazalo izvrsnim, jer u Pagu ima jako puno kreativne djece. Vjerujem da je tako i u ostalim mjestima na otoku. Ove su nas godine pozvali da održimo radionice u Obrovcu, što nas posebno veseli, navela je simpatična Malina Zuccom Martić.
Ravnateljica Centra za kulturu Pag Dijana Vuleta dodala je da će se po završetku radionice 15. srpnja u 18 sati na Trgu Petra Krešimira IV. održati izložba kaširanih radova. Izložba će izgledati poput tržnice na koju će djeca donijeti kaširano voće, povrće i druge namirnice koje će prodavati za pokrivanje dijela troškova radionice.
– Djeci, polaznicima radionice podijelit ćemo priznanja, a darovat ćemo im i predstavu kazališta ‘Ivana Brlić Mažuranić’ iz Slavonskog Broda ‘Vuk i tri praščića’, koja će se održati 15. srpnja u Kuli Skrivanat s početkom u 20.30 sati, najavila je Vuleta.