Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predstavljena bogata baština zadarskih otoka

Autor: Irena Jurjević

11.07.2010. 22:00
Predstavljena bogata baština zadarskih otoka

Foto: Adam VIDAS



Mjesto Dobropoljana na otoku Pašmanu u subotu se moglo pohvaliti pravim defileom izvornih narodnih nošnji, običaja i plesa. Naime, tamo je u večernjim satima održana međunarodna smotra otočkog folklora, a to je inače i jedina otočna smotra folklora u Hrvatskoj. Za međunarodni karakter smotre, pobrinuo se KUD Mirce Acev koji je pristigao čak iz Skoplja u Makedoniji.
Domaćin ove jedinstvene smotre bio je KUD Bokolje iz Dobropoljane, a upravo pod njegovim vodstvom u sklopu smotre napravljen je defile svih KUD-ova duž cijelog mjesta. U sklopu glazbenog programa na bini koja je bila postavljena na mjesnoj rivi, uz već spomenute goste iz
Makedonije, izmjenjivala su se sljedeća kulturno-umjetnička društva:
KUD-ovi “Neviana” iz Neviđana, “Sv. Kata” iz Zemunika, “Župa Grab” iz Graba, “Lipa” iz Lipovljana, “Perušić” iz Perušića, “Sv. Roko” iz Sv. Filipa i Jakova, “Ivan Goran Kovačić” iz Bibinja te udruga žena “Điran” iz Preka. Svi oni su, uz pripremljeni program, mnogobrojnoj publici prezentirali i svoje bogate autohtone nošnje, a svakom društvu je nakon programa uručeno i prigodno priznanje.
Svečano otvorenje smotre pripalo je dožupanu Đaniju Bunji koji je iskoristio prigodu da zahvali predsjedniku KUD-a Bokulje te organizatoru smotre Anti Čikliću za nesebičan trud zahvaljujući kojem se smotra organizira iz godinu u godinu. Uz njega, ovoj međunarodnoj otočkoj smotri folklora odazvali su se i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Josip Kraljić, načelnik Općine Pašman Nedjeljko Medić te njegov zamjenik Nikolino Bašić. Program je vodila Branka Pelicarić.
Cijeli događaj je održan pod pokroviteljstvom Općine Pašman, Zadarske županije, Ministarstva kulture, TZ Općine Pašman i TZ Grada Biograda.