Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Srpanj će biti 45 posto bolji od lanjskog!

Autor: Dragana Glavočić

11.07.2010. 22:00
Srpanj će biti 45 posto bolji od lanjskog!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za srpanj očekujemo da ćemo imati 59.000 putnika što je za 45 posto više nego lani u istom mjesecu. Ukupan planirani promet koji ćemo ostvariti ove godine je 300.000 putnika. Spomenut ću da je prošle godine kroz Zračnu luku prošlo ukupno 216.000 putnika, navodi direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač
U Zračnoj luci Zadar od 28. ožujka traje ljetni red letenja. Premda je riječ o zračnoj luci koja je dosad iz godine u godinu bilježila znatan porast broja putnika, ove je godine u prava četiri mjeseca zabilježen lagani pad prometa.
Razlog tome je, kako je pojasnila direktorica Zračne luke Katica Pupić-Bakrač, recesija koja je utjecala i na putovanja.
– U travnju je vulkanska prašina zatvorila mnoge zračne luke pa tako i našu. Taj je događaj znatno utjecao na pad zračnog prometa. Otkazani su letovi, a među ljudima se stvorilo nepovjerenje prema zračnom prometu. Oni koji su putovali avionom strahovali su kako će se vratiti svojim kućama. Tako je cijeli travanj bio loš, navodi direktorica Pupić-Bakrač.
Česti letovi prema Njemačkoj
No, ipak dobre vijesti dolaze u svibnju kada je zabilježeno 33 posto više dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine. U lipnju je pak kroz zadarsku zračnu luku prošlo ukupno 36.000 putnika.
– Za srpanj očekujemo da ćemo imati 59.000 putnika, što je za 45 posto više nego lani u istom mjesecu. Ukupan planirani promet koji ćemo ostvariti ove godine je 300.000 putnika. Prošle godine kroz zračnu je luku prošlo 216.000 putnika, navodi Pupić-Bakrač.
Zrakoplovne tvrtke koje zadarsku zračnu luku povezuju s europskim metropolama su Ryanair sa 29 te Germanwings sa 7 letova tjedno. Najviše linija je iz njemačkih gradova – Duesseldorfa, Frankfurta i Bremena. Samo prema Njemačkoj ima 18 letova tjedno.
Zrakoplovna tvrtka Germanwings prometuje tri puta tjedno na liniji prema Koelnu, jedanput tjedno prema Berlinu, dva puta tjedno prema Stuttgartu te jedanput prema Hannoveru.
Tvrtka Intersky uvela je liniju prema Friedrichshafenu koju održava dva puta tjedno.
Rayanair je uveo nove linije prema talijanskim destinacijama Pisi i Bariju za koje iz Zadra leti četiri puta tjedno.
U vrijeme održavanja Garden festivala znatno je povećan broj putnika koji dolaze iz Velike Britanije i Irske.
Naime, 2007. godine iz Velike Britanije su u Zadar doputovala ukupno 162 putnika, iduće godine bio je 351 putnik, a 2009. godine u Zadar je iz ove zemlje “doletjelo” čak 2.005 putnika.
Da će tako ili još bolje biti i ove godine, ne treba ni sumnjati. Naime, već prvih pet dana srpnja iz engleskih je destinacija u Zadar doputovalo 912 putnika.
U razdoblju od 1. do 5. srpnja kroz Zračnu luku Zadar prošlo je 8.148 putnika. Od tog broja 4.785 bilo je u dolasku, 2.931 u odlasku, a 343 putnika bila su u tranzitu.
Proširenje glavne zgrade
– Subota je dan kad imamo najveći broj letova. Ove subote imali smo 17 dolazaka zrakoplova, što znači da kroz Zračnu luku prođe oko 4.000 putnika. Ne stvara se gužva na terminalima jer su termini dolazaka zrakoplova dobro posloženi, navodi Pupić-Bakrač.
Zračna luka Zadar ima stajanku za generalno zrakoplovstvo. Riječ je o zrakoplovstvu koje nije za javni prijevoz već za privatne svrhe te nije namijenjeno redovnom letu letenja.
– Zrakoplova ove vrste imamo najviše preko vikenda. Počinju dolaziti već u petak predvečer, a odlaze u nedjelju navečer. Riječ je o osobama koje imaju brod na vezu u marini i vikend provedu na moru. Protekli vikend sletjela su čak 32 zrakoplova ovog tipa. Za usporedbu ću kazati da je prošle godine u prvom vikendu srpnja sletjelo 36 ovakvih zrakoplova, navodi naša sugovornica.
Inače, stajanka za generalno zrakoplovstvo ima 25 parkirnih pozicija. Ako sleti veći broj zrakoplova, određeni broj parkiran je na mjestima za komercijalnu avijaciju. Nakon slijetanja putnici iz generalnog zrakoplovstva prolaze kroz terminal za generalno i opće zrakoplovstvo.
Posljednjih godina Zračna luka Zadar proširila je i trajanje sezone koja tako umjesto tri, sada traje sedam mjeseci – od ožujka do listopada.
– Bez podrške Grada Zadra i Zadarske županije te turističkih zajednica produženje sezone u zračnoj luci bilo bi nemoguće, navodi Pupić-Bakrač.
S obzirom na povećanje broja putnika, sadašnji kapacitet zračne luke postaje pretijesan. Zbog toga je u planu proširenje glavne zgrade koje će se realizirati kroz tri faze.
– Prva faza obuhvaća proširenje terminala međunarodnog odlaska i domaćeg dolaska. Dogradnja sjevernog područja domaćeg dolaska planirana je u sklopu druge faze, a trećom fazom obuhvaćeno je proširenje putničkog terminala. Fasada glavne zgrade pomaknula bi se 14 metara prema parkiralištu, pojašnjava Pupić-Bakrač.
Natječaj za 2. fazu je proveden i uskoro bi trebali početi radovi. U tijeku je provedba natječaja za 1. fazu.
Važno je spomenuti i da se radovi na izgradnji hangara za poznatog najmoprimca, koji će na tom mjestu organizirati servis za generalno zrakoplovstvo, bliže kraju.