Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Unatoč vrućini najbolje išla rakija

Autor: Boris Kupčak

11.07.2010. 22:00
Unatoč vrućini najbolje išla rakija

Foto: A. SITNICA



Sinoć je zatvorena trodnevna manifestacija i sajam “Proizvodi hrvatskog sela – Zadar 2010.”. Osamdesetak izlagača koji su prodavali razne proizvode: vina, sireve, med, razna ulja i rukotvorina te mesne prerađevine imali su podijeljena mišljenja o uspješnosti sajma. Naime, zadovoljni kućama odlaze prodavači alkoholnih pića i suvenira, dok su ostali imali relativno slabu prodaju. Ciljevi ovog projekta bili su otvaranje novih turističkih tržišta i kanala distribucije za proizvođače tradicijskih proizvoda te uspostava kontakata među proizvođačima, ugostiteljima i trgovcima, a neki od izlagača to su i uspjeli. Prema riječima organizatora Damira Kovačića, ocjena zadarskog sajma bila bi četvorka.
– Zadovoljan sam manifestacijom, uspjela je biti onakva kakvu smo zamislili i na krasnom je mjestu. Prvi dan imali smo dosta posjetitelja, drugi dan nešto manje, a nadamo kako će još večeras mnogi doći. Što se tiče prodaje, dio izlagača je jako zadovoljan, dok su neki malo manje, kazao je Kovačić dodajući kako će se napraviti detaljna anketa o prodaji, a na prvi pogled može se reći kako su najbolje prodavana pića i suveniri.
– Najbolje su se prodavala jaka alkoholna pića, voćne rakije i vina te likeri i domaći suveniri. Sa zadarskog područja najbolje su prodavani likeri, rakije i vina te maslinovo ulje. Iznadprosječno dobra bila je prodaja vina sa zadarskog područja, kazao je Kovačić.
Sva tri dana navečer su Podravkini kuhari pripremali jela iz raznih krajeva te je u petak pripreman brudet od mediteranske ribe, u subotu kruševačka janjetina s krumpirom, dok je sinoć na meniju bila zagorska purica s mlincima, a svoju ponudu predstavila je i TZ Krapinsko-zagorske županije.
Zadovoljni prodajom bili su međimurski izlagači OPG Petković koji su prodali velik dio svojih alkoholnih pića.
– Prvog dana prodaja je bila iznimno dobra. Imamo proizvode koji su jako dobri i interesantni kupcima, a neki od proizvoda su prvi put ovdje na tržištu. Iz naših voćnjaka radimo rakije šljivovicu i viljamovku, a na bazi viljamovke i medicu, kazao nam je Petković.
Ostali izlagači poput cvjećara, sirara i mesara nisu bili toliko zadovoljni.