Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zaljubljenik u makete

Autor: Alenka Festini

11.07.2010. 22:00
Zaljubljenik u makete


Tomislav Tičić, 35-godišnji diplomirani inženjer pomorstva u Povljani, rodnom mjestu svog oca, predstavio se s izložbom pod nazivom “Izložba maketa tradicionalnih Hrvatskih brodova”. Na samom početku otvorenja izložbe Tičić je održao prezentaciju o izradama maketa popraćenu nacrtima i slikama. Sve prisutne upoznao je s alatom za izradu, potrebnim materijalima, detaljnom izradom trupa, nacrtima, priručnicima kojim je korisno služiti se i ostalim finesama u bavljenju ovim zanimljivim poslom. Tičić je izložio devet vjernih replika drvene brodogradnje koje je izradio vlastoručno. Osim samih maketa autor je postavio tumač brodograđevnih izraza, te tekst o svakoj vrsti broda.
Inače, Tičić se povljanskoj publici predstavio prvi puta, a do sada je izlagao makete brodova, tri puta u Zadru, dvije brodomakete izlaže u specijaliziranom muzeju „Batani” u Rovinju, a na Državnom natjecanju maketarstva „Leut 2005.” u Rijeci osvojio drugu mjesto.
Brodomaketar Tomislav Tičić ovim hobijem bavi se više godina. Specijalnost su mu gajete, leuti, štilac, bracere, rovinjska batana…
„Izrada svake makete broda zahtjeva puno strpljivog i prezirnog rada. Od materijala koristim nekoliko vrsta drveta kao što su ariš, kruška, lipa, trešnja, od metala mjed, bakar… zatim, ljepilo, špagu, te male alate- pilu, bušilicu, turpiju, pincetu. Za svaku maketu broda potrebno mi je 3-4 mjeseca svakodnevnog rada od 4 do 6 sati. Ovaj posao me oduševljava, doista ga volim rekao je Tičić.
Ovu zanimljivu izložbu Tičićevih maketa brodova organizirala je Turistička zajednica Općine Povljana, koja je ujedno nakon izložbe za sve posjetitelje organizirala druženje s umjetnikom, uz živu glazbu i lijepo pjevanje dua “Đir”, te malu spizu od frita, hroštula, suhih smokava, domaće travarice i vina.