Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bivši pomorski kapetan pojašnjavao na sudu kako se proizvodi marihuana

11.07.2011. 22:00
Bivši pomorski kapetan pojašnjavao na sudu kako se proizvodi marihuana


Zbog nesreće na brodu trpio je strašne bolove pa je, kako je rekao u svojoj obrani, pomagao jedino joint pomiješan s duhanom kojeg bi zapalio nekoliko puta dnevno i to uvijek sam, nikada u društvu. Analgetike više nije htio piti jer su dodatno narušili njegovo zdravlje
Ne poričem da sam uzgajao i proizvodio marihuanu, ali nisam imao namjeru prodavati. Zbog nesreće na radu koju sam doživio kada sam na brodu pao s visine od oko šest metara i teško se ozlijedio, trpio sam strašne bolove i ostao invalid 36 posto. Više nisam bio sposoban za pomoračko zvanje. Dobio sam odštetu, pa sam sagradio apartmane u Novalji na otoku Pagu i sada se bavim turizmom od čega dobro živim. Nikada u životu nikom nisam prodao marihuanu, niti mi je to ikad bio, cilj jer od svojih apartmana više nego pristojno živim i tako nešto mi nije potrebno. Marihuanu sam uzgajao i proizvodio samo kako bi sebi olakšao bolove, u terapijske svrhe i to mi je jedino pomagalo – ispričao je jučer u svoju obranu 47-godišnji Zlatko Mladenić, kapetan duge plovidbe iz Rijeke koji je optužen da je u jednom od svojih apartmana uzgajao i proizvodio indijsku konoplju, a policija je premetačinom pronašla 90-ak stabljiki.
Mladenić je dalje Sudskom vijeću kojim u ovom slučaju predsjeda Dijana Grancarić, pokazao svu raskoš svoga znanja o uzgoju i proizvodnji marihuane, tako da su i novinari koji su pratili raspravu međusobno tiho komentirali kako bi čovjek mogao napisati priručnik o tome.
No, on je i sam priznao kako je prije nego što je krenuo ” u proizvodnju” svakodnevno provodio neko vrijeme na internetu i detaljno se informirao o tome kako se uzgaja i proizvodi za njega “spasonosna biljka”.
– Imao sam sve potrebne instalacije za proizvodnju. Nisam više mogao trpjeti bolove. Dugo sam se oporavljao od nesreće na brodu koja se dogodila ne mojom krivnjom, već zbog toga što netko drugi nije obavio svoj posao kako treba. Trebalo mi je puno vremena da zaista shvatim i da se pomirim sa činjenicom da više neću ploviti i da moram okrenuti novu stranicu u svom životu. Stalno sam imao nuspojave od analgetika koje sam koristio 365 dana u godini i to po dvije tablete dnevno. Bio sam nervozan, nisam imao koncentraciju. Oštetio sam jetra i bubrege. Igrom slučaja sam počeo konzumirati marihuanu i vidio da mi ta zabranjena supstanca pomaže, da me smiruje, umanjuje bolove i da mogu normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Nisam želio marihuanu nabavljati na ulici i onda sam preko interneta došao do informacija da se može uzgajati i u kući. Osim marihuane radim i druge stvari na prirodnoj bazi – kupke, čajeve i slično. Sve ono što mi pomaže u ublažavanju bolova – pojašnjavao je bivši pomorski kapetan.
Priznao je kako je bio svjestan da je proizvodnja marihuane nedopuštena, ali je, kako je rekao, njemu to bio lijek. Dalje je pojasnio kako se konzumira samo ženski cvijet te da se ne smatra ovisnikom o marihuani koju je uvijek konzumirao pomiješanu s duhanom i to od dva do pet jointa dnevno i uvijek sam, nikada u društvu.
No, od kada ga je policija uhvatila sredinom studenog prošle godine vrlo rijetko konzumira “travu”.
– Svi me izbjegavaju, a publicitet mi je donio samo neugodnosti i “natovario” mi je kupce na vrat, a među njima ima i maloljetnika. Opet sam se vratio lijekovima – rekao je među ostalim na kraju svoje obrane Zlatko Mladenić.
Suđenje se nastavlja, a Mladenić se brani sa slobode.