Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Cjelovita BiH jedina osveta za Srebrenicu

11.07.2011. 22:00
Cjelovita BiH jedina osveta za Srebrenicu


Bakir Izetbegović rekao je da genocid nije bio stvar afekta ni krivice par komandanata, te je istakao kako je važno da regija ima čelnike poput hrvatskog predsjednika
Pokopom 613 novoidentificiranih žrtava, u Memorijalnom centru Potočari obilježena je 16. obljetnica srpskog genocida više od osam tisuća Bošnjaka na srebreničkome području 1995. godine. Komemoracija i pokop, poslije kojih je u Potočarima pokopano ukupno 5.325 žrtava, protekla je u ozračju zadovoljstva nedavnim uhićenjem Ratka Mladića, ali i ogorčenjem zbog kontinuiranoga poricanja genocida iz Republike Srpske te zbog neuspješnih pokušaja učvršćenja države BiH.
U Potočarima se okupilo oko trideset tisuća ljudi, koji su podnosili nesnosnu vrućinu. Prvi put ove godine vjerski obred pokopa odvojen je od političkoga dijela komemoracije, koji je ove godine preseljen u bivšu tvornicu akumulatora preko puta Memorijalnog centra, iz koje su srpske snage 1995. počele odvoditi zarobljene civile.
Među visokim političkim dužnosnicima bio je predsjednik Republike Ivo Josipović, o kojemu je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović govorio biranim riječima. Zahvalivši Josipoviću na dolasku, Izetbegović je kazao kako je važno da regija ima čelnike poput hrvatskoga predsjednika, koji promoviraju suradnju u regiji.
“Danas je dan za tišinu i poniznost”, kazao je Josipović, naglašavajući kako je došao “prvenstveno iz pobuda ljudske naravi, sućuti za žrtvama i njihovim obiteljima”. “Moramo biti bolji i pametniji i ne smijemo nikada dopustiti da se nešto slično ponovi”, kazao je.
Bakir Izetbegović podsjetio je da “genocid nije bio stvar afekta ni krivice par komandanata”. “Kompletna vojno-politička struktura, sa Ratkom Mladićem na čelu, tjednima je zarobljavalja, vršila egzekucije i prikrivala tragove zločina”. Premda su Karadžić i Mladić u Haagu, pravda je spora i djelomična, jer su stotine počinitelja još slobodne, a “veći dio srpskog naroda još se izbjegava suočiti s istinom”. Ali, naglasio je Izetbegović, osveta je samo jedna: cjelovitost BiH.
Dojmljivo je govorio i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, rekavši kako se genocidom ništa ne može ni izgraditi ni zaštititi. “Ima onih koji insistiraju da ubojice nisu ubojice, da žrtve nisu žrtve i da mrtvi nisu mrtvi. Ali, to će nestati pred istinom koja će prevladati, čak i među onima koji se tvrdoglavo kriju od nje”, kazao je Inzko. Sličnu poruku poslao je i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon: “Oni koji negiraju genocid ili ga nastoje minimizirati, umanjuju patnju. Kada negiraju nešto što se ne može negirati, oni ometaju put ka pravdi oprostu i pomirenju”. Na komemoraciji je govorio i potpredsjednik turske vlade.
 


Dodik: Suočili smo se s prošlošću


Na dan 16. obljetnice genocida, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u austrijskim novinama kako smo “mi pokazali spremnost da se suočimo sa istinom, ali drugi nisu”. Dodik naime drži da su srpski predstavnici izrekli primjerenu ispriku za zločine, ali to nisu učinili predstavnici druga dva naroda. Odbacujući mogućnost strukturalnoga jačanja središnjih BiH vlasti, Dodik je izjavio: “Mi ne vjerujemo dobrim namjerama muslimana. Imamo potpuno negativno istorijsko iskustvo. Nikada u povijesti Srbi, bosanski muslimani i Hrvati nisu bili na istoj strani”, rekao je u intervjuu, dodajući da ne postoji interni konsenzus o postojanju zajedničke države. “Stanovništvo u BiH nikada nije upitano da li želi BiH”. Na komemoraciju u Srebrenicu Dodik je poslao izaslanika, Miladina Dragičevića. Istodobno, na pročeljima u Banja Luci polijepljeni su leci na kojima piše: “Srećan 11. jul, Dan oslobođenja Srbskog grada Srebrenice”, a potpisan je “Otačastveni pokret Obraz”. Slični leci osvanuli su i u Beogradu, a potpisala ih je jedna slična ekstremistička organizacija, zabranjena još 2009. Banjalučki dnevnik “Nezavisne novine” objavio je, pak, da su “sudionici marša mira “Žepa-Potočari” prošli kroz Srebrenicu gromoglasno uzvikujući “Alahu ekber”, što je uznemirilo i iznenadilo lokalno srpsko stanovništvo”.