Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Klape “Kaleta” i “Bibinje” u finalu Omiša

11.07.2011. 22:00
Klape “Kaleta” i “Bibinje” u finalu Omiša


Ove godine su se u finalu 45. festivala dalmatinskih klapa Omiš 2011. našle su se dvije muške klape iz naše županije – Kaleta i Bibinje.
 Od 7. do 10. srpnja održane su četiri izborne večeri. U muškoj konkurenciji nastupilo je 29 klapa, od čega njih 12 ide u finale koje će se održati 22. srpnja. Finale ženskih klapa održat će se dan prije, 21. srpnja.
– Prošlo je već dosta vremena otkako zadarske klape nisu došle do finala na jednom ovakvom prestižnom festivalu, rekao nam je Petar Bajlo iz klape Kaleta.
– Odlazak u finale čini nas iznimno ponosnima i zadovoljnima. Trenutačno smo na sedmom mjestu po broju osvojenih bodova. Otpjevali smo dvije pjesme “Pismo družbi i “Na Ciovu šaldun”, kazuje Bajlo dodajući da članovi Kalete nastavljaju s probama i pripremama za veliko finale omiškog festivala. Muška klapa Kaleta je, inače, dobitnik Grand prixa festivala klapa Školjka održanog krajem lipnja.
 Muška klapa Bibinje na čelu s voditeljicom Ivom Mustać Klarić, u kojoj je tenor poznati pjevač Ivica Sikirić Ićo, zauzela je osmo mjesto. Izveli su dvije pjesme “Nad grebun moga oca” i “Spomeni se jedno vrime”.
– Četvrte izborne večeri kući smo otišli kao najbolji s osvojena 26,3 boda. Kritike žirija su bile izvrsne, a ja sam kao voditeljica iznimno zadovoljna što idemo u finale. Borit ćemo se za superfinale koje je ove godine uvedeno kao nova kategorija, a održat će se 23. srpnja.
Klapa Bibinje oformljena je 1990. godine, a na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu nastupa od 1991. godine.
 


Tko je ove godine u finalu?


Ženske klape – Drača iz Mostara, Neverin iz Kaštel Lukšića,  Dišpet iz Zagreba, FA Linđo iz  Dubrovnika, Armorin – Zagreba,  Ćakulone iz Zagreba, Kurjože iz  Podstrane, Ventula iz Split, Kolapjanke iz Siska, Skontradura iz  Dubrovnik, Filip Dević – Dalmatinke iz Splita i Tiramol iz  Korčule.
Muške klape – Šufit iz Splita,  Grdelin iz Zagreba, Pinguentum iz  Buzeta, Bunari iz Vodica, Braciera  iz Bola, Adrion Makarske, Kaleta iz  Zadra, Bibinje iz Bibinja, Omiš iz  Omiša, Puntari iz  Omiša i Morbin  iz Donjeg Humca.