Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Luka Mikec i Marko Šarlija učenici generacije

11.07.2011. 22:00
Luka Mikec i Marko Šarlija  učenici generacije


Maturanti Gimnazije Franje Petrića jučer su  na svečanosti održanoj u dvorištu Muzeja antičkog stakla  dobili zaslužene diplome.  Zbog izvrsnih rezultata postignutih na brojnim natjecanjima, posebno onima iz  logike, titulu učenika generacije ovoga puta ponijela su  dva učenika: Luka Mikec i  Marko Šarlija. Dodijeljena su  i posebna priznanja “Duša  razreda” učenicama Martini  Grubar, Luciji Beram, Anđeli  Modrić te Mirti Perković, dok  je najbolji na državnoj maturi  bio Roko Grzunov. Uz prigodan kulturno-umjetnički  program zbora njihove škole,  sa 111 učenika ove generacije  oprostili su se profesori i  ravnatelj Zdravko Ćurko.
– Ovo su izvrsni ljudi i  generacija koja je u socijalnom smislu izuzetno zrela i  socijalno adaptirana. Prvi put  smo se na njihovom maturalnom plesu kolege i ja  osjećali rasterećeno. Bili su  veseli i raskalašeni, ali nikada  to nije preraslo u onu balkansku raskalašenost. Ova  generacija je, možda i našom  malom zaslugom, razvila osjećaj empatije i vrlo su solidarni zbog čega prvi put  proglašavamo po jednu djevojku “dušom razreda” – u  smislu najkolege, onog koji je  spreman uvijek pomoći i tko  rješava razmirice te zna kako  voditi sredinu na kompromisan način. Na ovu generaciju izuzetno sam ponosan i  čini mi se da su oni kruna  naše škole, kazao je Ćurko  dodajući da svaka generacija  sa sobom nosi rizike kroz  odgoj, prolazi stepenice koje  su šansa za grešku, no ovi  maturanti su gotovo bez mane.
Većina učenika će nakon  gimnazije upisati i fakultete, a  ravnatelj Ćurko napomenuo  je da je Studija iz Zavoda za  zapošljavanje pokazala kako  su učenici Gimnazije Franje  Petrića i najbolji studenti.
– Naši učenici imaju radne  navike i znaju da mogu. Osposobili smo ih za studij, što  je naša temeljna funkcija i  vjerujem da znaju što nose,  što hoće i da će uspjeti kao i  naše generacije do sada, zaključio je Ćurko.