Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novalja domaćin najvećeg izraelskog ino-projekta

11.07.2011. 22:00


Ideja da se u Novalju dovede nekoliko izraelskih DJ-eva, prerasla je u najveći kulturni projekt izraelskog veleposlanstva u ovoj godini i najveći ovogodišnji projekt Izraela u inozemstvu


Puk Novalje,  baš kao i svaku godinu sve  brojniji turisti kojima je Novalja omiljena destinacija, od  27. srpnja do 6. kolovoza  moći će uživati u okusima,  mirisima, zvukovima, bojama  Izraela zahvaljujući manifestaciji “Čarolija Izraela – ljeto u  Novalji”. Dane Izraela u Novalji u srijedu su, u zagrebačkom hotelu “Westin” predstavili i najavili veleposlanik  države Izrael u Republici Hrvatskoj Yosef Amrani i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo. Kako je rečeno, najveći je  to kulturni projekt izraelskog  veleposlanstva u ovoj godini i  najveći projekt koje izraelsko  ministarstvo vanjskih poslova  provodi ove godine izvan  Izraela.
A ono što je počelo kao  ideja da se nekoliko izraelskih DJ-eva dovede u Novalju, preraslo je u veliki  projekt za kojeg će se, kako je  istaknuo i Yosef Amrani,  predstaviti svi aspekti umjetnosti i kulture, života u  Izraelu.
Privući turiste
– Ovo nije politička poruka,  nego poruka zabave. Želimo  prenijeti boje, okuse i mirise  Izraela u Hrvatsku – kazao je  Yosef Amrani.
Manifestacija bi trebala  potvrditi izvrsne odnose  Hrvatske i Izraela, kazao  je Amrani, a kako je  Hrvatska turistička zemlja, Novalja se nametnula kao logično odredište. Cilj je manifestacije i stvoriti osnove za  još veći dolazak turista iz  Izraela u Hrvatsku.  Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 32.000  Izraelaca, no Amrani  smatra da ih je bilo i više  jer je velik broj onih s  dvostrukim državljanstvom ušlo u zemlju s  putovnicama drugih zemalja. Njegova je procjena da bi iz Izraela u  Hrvatsku moglo stizati  oko 400.000 turista koji  su, kako reče, skloniji  putovati na bliža odredišta Mediterana i Jadranskog mora nego na udaljenije  turističke destinacije.
Zrće bliže od Varne
Gradonačelnik Novalje  Ivan Dabo istaknuo je da je  puno mladih Izraelaca odmor  provodi u drugim ljetovalištima, poput bugarske Varne, pa  ih je pozvao da dođu na Zrće,  destinaciju koja im je i bliža,  te prepoznata i priznata poglavito kada se govori o turizmu za mlade. Kazao je  Dabo i kako je prošle godine  na Zrću bilo turista 120 različitih nacionalnosti te kako  je ostvareno gotovo milijun  noćenja. Trenutno ih je u  Novalji 9.000, a ovogodišnji  lipanj je po broju dolazaka i  noćenja za 36 posto bolji od  lanjskoga.
Što se pak tiče suradnja s  veleposlanstvom Izraela, ona  nije od jučer. Spojili su ih i  stari maslinici i napjevi Novalje, a ovih 11 dana manifestacije “Čarolija Izraela –  ljeto u Novalji”, otvara neke  nove, još veće mogućnosti za  suradnju.


Od filmova do super-kuhara




Sam program manifestacije prebogat je. Tu su i filmovi poput “Pitanje  veličine”, “Skreni lijevo na kraju svijeta”, “Slomljena krila”, izložba “Izraelski  krajolik”, nastup pantomimičara Hanoch Rosenna, koncert elektroničke  glazbene grupe “Astral Projection”, glazbeni projekt Amira Gwirtzmana,  nastup plesne grupe “Halleluja”, koncert trija “Čarobne violine”, nastup DJ  Yahela Shermana. Posebna gost je Ran Shmueli, kulinarska legenda, čija je  kuhinja mediteranska, ali s vrlo osobnim stilom i jelima nastalim pod  utjecajem svih njegovih putovanja i iskustava.