SNV pobijedio Zajednicu Srba, a Mirjana Majić Tanju Jovanovsku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Izborno povjerenstvo nije utvrdilo veće nepravilnosti na izborima

Na nedjeljnim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji te gradovima i općinama jedine "prave" izborne utrke bilo je između listi Srpskog narodnog vijeća i Zajednice Srba u RH pri čemu je SNV odnio apsolutnu pobjedu, te pri izboru za predstavnicu makedonske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji gdje je Mirjana Majić pobijedila protukandidatkinju 21:1. S obzirom da birači na ovim izborima glasuju za pojedince na zbirnoj listi, a ne za liste, postoji mogućnost da u sastavu vijeća budu kandidati konkurentskih lista, no to se nije dogodilo ni kod srpske, ni kod albanske manjine.

Bajalici najviše glasova, Rađenović peta

U postotnom omjeru na izbore za vijeće svoje nacionalne manjine u Zadarskoj županiji izišlo je više Albanaca nego Srba. Naime, 47 pripadnika albanske nacionalne manjine ili 6,45 % od 729 upisani birača manjine izišlo je birati predstavnike u Vijeću albanske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji. Jedan listić bio je nevažeći, svi izabrani su s liste Udruge Albanaca Zadarske županije, a najviše glasova, po 18, dobili su Nikolle Prekpalaj i Pal Prekpalaj. Lista Udruge Albanaca Zadarske županije činit će i Vijeće albanske nacionalne manjine u Gradu Zadru za koje je glasovalo 25 od 434 birača (5,7%) pri čemu je jedan listić bio nevažeći, a najveći broj glasova (13) dobio je Kastrijot Prekpalaj.

997 pripadnika srpske nacionalne manjine, 5.08 % od upisanih 19.598 birača, glasovalo je za Vijeće srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji, a za sobom su ostavili 61 nevažeći listić. U Vijeće nije ušao nitko s liste koju je predložila Zajednica Srba u RH. 25 izabranih vijećnika čine kompletnu listu Srpskog narodnog vijeća. Za zamjenicu župana Rajku Rađenović glasovalo je 50,8 posto od onih koji su u kutiju ubacili važeći listić, dok je za Branislava Zečevića, koji je dobio najmanje glasova, glasovao 251 birač što je, ilustracije radi, 26,8 % od važećih glasova. Najveći broj glasova, po 515 dobili su Željko Bajalica, koji je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Benkovca i Milan Milić. Bivši načelnik Općine Gračac Nikola Bolta je četvrti s 505 glasova, a slijede Rađenović sa 476 osvojenih glasova i Veselko Čakić, vijećnik u Županijskoj skupštini sa 473 glasa.

Lista Srpskog narodnog vijeća na kojoj su se nalazili SDSS-ovi kadrovi "potukla" je Zajednicu Srba u RH koja je zauzvrat imala kadrove DPS-a, i u Gračacu i Obrovcu. Kompletan sastav petnaestočlanog Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Obrovcu kandidati su s liste SNV-a, pri čemu je najviše glasova (349) dobio Živko Babić. Na izbore u Obrovcu izišla su 553 birača od ukupno upisanih 3.563 (15,52%), a 69 listića bilo je nevažeće. Svih deset izabranih članova gračačkog Vijeća, također, su s liste u SNV-a pri čemu je najveći broj glasova dobio Milan Bursać (123). Ukupno je u Gračacu na izbore izišlo 225 od 3.933 birača, a 9 listića bilo je nevažeće.

U Zadru, Benkovcu i Zemuniku Donjem, lista SNV-a nije imala protukandidata. U Zadru je izišlo 75 od 4.559 birača (1,65%). Veselko Čakić dobio je 50 glasova, dok je četvrti na rang listi uspjeha kod birača bio Nikola Dobre, nekadašnji čelnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije. U Benkovcu je petnaesteročlano Vijeće srpske nacionalne manjine izabralo 57 od 5.088 birača (1,12%), a najveći broj glasova (38) dobio je Rajko Kukavica, vijećnik SDSS-a u benkovačkom Gradskom vijeću. U Zemuniku Donjem deseteročlano Vijeće srpske nacionalne manjine izabrano je uz odaziv birača od 5,2 %, odnosno s glasovima 33 od 635 birača. Najveći broj glasova (33) dobio je zamjenik načelnika Općine Zemunik Donji Dragan Daničić. U ovom će Vijeću djelovati i dvojica, istog dana izabranih, vijećnika u Općinskom vijeću Općine Zemunik Donji Milorad Matić koji je dobio 21 glas i Gruijca Višić koji je dobio 20 glasova.

Desetak glasova dosta za izbor

Predstavnici bošnjačke i crnogorske manjine u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, jednako kao i predstavnik srpske manjine u Općini Vrsi nisu imali konkurenciju. Kandidat Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije za predstavnika ove manjine u Gradu Zadru Džemail Spahić dobio je 10 glasova, a na glasovanje je izišlo 11 od 70 birača (15,7%), no jedan je listić bio nevažeći. Jedan listić bio je nevažeći i u kutiji predstavnika bošnjačke manjine u Zadarskoj županiji. Na ove je izbore izišlo 13 od 110 birača (11,82%), a za Hasu Salihovića glasovalo je 12 birača. Za predstavnika crnogorske manjine u Zadarskoj županiji Ahmed Smailgaić mandat je osvojio s 23 glasa, a na izbore je izišlo 17,29 % od 133 birača. Neđeljko Đukanović, kao također jedini kandidat, mandat predstavnika crnogorske manjine u Gradu Zadru osvojio je s glasovima 15 izašlih od 102 birača (1,47%).

Za predstavnika srpske nacionalne manjine u Općini Vrsi izabran je Simo Babac koji je imao 24, odnosno 13.64% od ukupno upisanih 176 birača.

 

Slovenske predstavnice izabrane sa samo 2 glasa
Mirana Majić, predstavnica makedonske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji predložena od strane Makedonskog kulturnog društva „Biljana", ponovni je mandat osvojila pobijedivši protukandidatkinju Tanju Jovanovsku koju je predložila Matica Makedonaca u Hrvatskoj. Za Majić je glasovao 21 birač, dok je jedan glas imala Jovanovska. 22 izišla birača čine 13,2% od ukupno 169 birača pripadnika makedonske nacionalne manjine. S najmanjim brojem glasova u odnosu na predstavnike ostalih manjina, izabrane su predstavnice Slovenaca, obje predložene od strane Slovenskog kulturnog društva „Lipa". Dosadašnja predstavnica ove nacionalne manjine u Zadarskoj županiji Rafaela Štulina je, kao jedina kandidatkinja, ponovno izabrana s 2 glasa. Na biralište su izišla 3 od 242 birača (1,23%). S istim brojem glasova za predstavnicu slovenske manjine u Gradu Zadru, u ponovljenom mandatu, izabrana je Darja Jusup, a glasovalo je dvoje od 150 birača (1,3%).
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno